Inside: Varkensmarkt

Duitse slachters zetten botte bijl in varkensprijs

12 Januari 2018 - Wouter Baan - 10 reacties

De start van 2018 pakt ongunstig uit op de varkensmarkt. Een groot aanbod in Europa maakt dat de noteringen in diverse landen onder druk staan. Tönnies spant, tot ergernis van Duitse producenten, de kroon met een verlaging van €0,07 per kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verlagingen op de Duitse varkensmarkt zijn van ongekende stevige proporties. Dit terwijl vrijwel iedereen vorige week dacht dat er een stevige bodem onder de prijs lag. De grote slachterijen zetten deze week echter de botte bijl in de uitbetalingsprijs.

Zo verlaagde Tönnies met €0,07 tot €1,30 per kilo. Westfleisch noteert ook €1,30, een min van €0,05 per kilo. Daarmee gingen zij verder dan de Duitse varkensprijs (VEZG), die met €0,03 daalde tot €1,34. In het zuiden van Duitsland schijnen enkele kleinere slachterijen een 'hauspreis' te hanteren.

Tegenwind komt van 3 kanten

Ook veel zeugenprijzen daalden deze week harder dan de Nord/West-commissie voorschreef. Terwijl de VEGZ-notering met €0,03 terugging tot €0,95 per kilo, verlaagde Tönnies met €0,07 tot €0,83. In Nederland verlaagde Tijs Haarle met €0,07 tot €1,08.

Vooruit leveren
Een groot varkensaanbod en een sterke euro drukken de prijs. In Nederland werden vorige week 264.000 varkens geslacht. Voor een gebroken slachtweek (in verband met nieuwjaarsdag) is dat veel. Daarbij zijn de varkens zwaar (gemiddeld 98 kilo). Dit betekent dat veel varkenshouders in de komende weken waarschijnlijk opnieuw met veel aanbod op de proppen komen. Zeker nu de varkensprijs flink onder druk staat. In Duitsland werden vorige week 861.087 varkens geslacht. Deze wogen gemiddeld 98,70 kilo, wat zwaar is.

Danish Crown verklaarde deze week dat de varkensmarkt wordt tegengewerkt door 3 prijsdrukkende factoren. Te weten: een groot Europees varkensaanbod, een sterke euro en weinig vraag naar verse onderdelen. Volgens de slachterij is de tegenwind sterker dan anders in januari. Qua volume is de vraag buiten Europa redelijk stabiel. Echter, de sterke euro ten opzichte van de Japanse Yen en de dollar fileren de opbrengsten.

Varkenshouders ontstemd
Duitse varkenshouders en belangenbehartigers kijken de devaluatie van de varkensprijs met argusogen aan. Dat de grote slachterijen zo bijschaven, is een gebrek aan respect richting de producenten. Enkele middelgrote slachterijen, die de VEGZ-notering wel volgen, kunnen daarom op meer begrip rekenen. Het verlies wat deze weken wordt geleden, komt nu veelal op het conto van varkenshouders en de handel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden