Afrikaanse varkenspest

Duitse boerenbond wil jacht op wilde zwijnen

15 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

In februari moet in Duitsland een crisisberaad plaatsvinden over de aanpak van de Afrikaanse varkenspest. De bijeenkomst zal zich toespitsen op maatregelen om de verspreiding van varkenspest, die tot nu toe vooral aanwezig was in Oost-Europa, te beperken. Dat meldt TopAgrar maandag 15 januari.

De Duitse boerenbond wil een grote jacht op wilde zwijnen. De bond claimt dat 70% van de wilde zwijnen gedood moet worden. Zelfs de verschijning van de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen leidt tot een beperking van de export. Dat leidt tot een ineenstorting van de markt, wat de inkomens van de varkenshouders bedreigt. Daarnaast wil de vereniging een opschorting van rusttijden en andere beperkingen op de jacht van wilde zijnen.

3,5

miljoen euro

is er beschikbaar voor het bejagen van wilde zwijnen

Eerdere crisistop
Op vrijdag 12 januari was er al een crisistop in Sleeswijk-Holstein. Het resultaat: meer personeel in het laboratorium van de staat, strengere hygiënevoorschriften en meer mogelijkheden bij de jacht op zwijnen.

De minister van Landbouw van Nedersaksen heeft aangekondigd €3,5 miljoen te willen verstrekken om de wilde kuddes in het land harder te bejagen. De vraag is wie de varkens moet neerschieten. Het doden van een wild zwijn kost een jager zo'n 20 uur.  De inspanning is veel hoger dan bij andere dieren, zoals herten.

Verzet tegen afschieten
De minister van Milieu heeft zich verzet tegen een hogere schietgraad voor wilde zwijnen. Een schietgraad van 70% kan niet worden gekwantificeerd, omdat niet bekend was hoeveel zwijnen in Duitsland leven. Een ander punt van kritiek was het feit dat het zwijn niet de grootste veroorzaker is, maar dat het moet worden gezocht in reizigers en professionele chauffeurs die de ziekteverwekkers binnenbrengen door voedsel mee naar huis te nemen.

Volgens Uli Klüßendorf, hoofd van Forstamt Sondershausen, kan de jacht de intocht van de Afrikaanse varkenspest niet stoppen. "Het is niet de vraag of het komt, maar wanneer." Ondertussen is varkenspest al waargenomen bij wild zwijnen in Oost-Europa, nabij de Duitse grens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden