Geen extra maatregelen

Schouten: 'Kleine kans op Afrikaanse varkenspest'

24 Januari 2018 - Wouter Baan

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) laat weten dat de kans dat er Afrikaanse varkenspest uitbreekt in Nederland, niet groot is. Dit zegt zij in antwoord op de Kamervragen die Helma Lodders (VVD) begin januari stelde.

Lodders stelde de minister toen de vraag of zij op de hoogte was van het besmettingsgevaar van de Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa. Schouten laat daarop weten dat ze op de hoogte is van de uitbraken (die sinds 2014 in de Baltische staten zijn geweest), zowel bij wilde zwijnen als bij enkele varkenshouderijen in Roemenië.

Ze verwacht echter niet dat de Afrikaanse varkenspest zich verder verspreid over lange afstanden in Europa. Dit omdat er geen indicaties zijn dat de ziekte zich via mensen verspreidt.

Geen extra maatregelen
Schouten zegt zich bewust te zijn van de economische gevolgen, wanneer er toch Afrikaanse varkenspest uitbreekt in Nederland. Toch ziet zij geen aanleiding om, bovenop de Europese protocollen, extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Eens te meer omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al extra reinigingsmaatregelen voorschrijft op transporten die terugkeren uit besmette gebieden.

Ook ziet Schouten geen reden om de populatie wilde zwijnen in Nederland in te perken. Dit omdat deze dieren niet in contact staan met hun soortgenoten in de besmette gebieden. Schouten voelt wel wat voor een Deens voorstel voor meer onderzoek en intensivering van de samenwerking tussen Europese lidstaten. 

Klik hier voor de antwoorden van Schouten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden