Importtarieven vervallen

Europese varkensexport krijgt vrij toegang tot Japan

12 Februari 2018 - Wouter Baan

De Economic Partnership Agreement (EPA) tussen Europa en Japan maakt dat de handelstarieven op varkensvlees nagenoeg wegvallen. Dit geeft een boost aan de concurrentiepositie van Europese exporteurs.

Afgelopen december is er een definitief akkoord gekomen tussen Europa en Japan, wat betreft de voorwaarden van de EPA. Dit nadat er in juli al een blauwdruk lag. Het voorgestelde handelsverdrag pakt goed uit voor Europese exporteurs van varkensvlees. De Europese Commissie (EC) laat weten dat de export, zowel van vers als verwerkt varkensvlees, nauwelijks meer op heffingen stuit wanneer het verdrag in werking treedt.

De EC legt het voorstel nu ter goedkeuring voor aan het Europese Parlement en de Europese lidstaten. Doelstelling is om het handelsverdrag definitief te maken voordat het huidige mandaat van de EC in 2019 afloopt.

Belangrijke afzetmarkt
Japan is, na China, de grootste importeur van (Europees) varkensvlees. Zo steeg de import in 2017 met 5,8% tot 1,44 miljoen ton, waarvan 335.000 ton uit Europa. Het Japanse importvolume blijft in 2018 naar verluidt nagenoeg gehandhaafd. De productie van varkensvlees in het Aziatische land is lang niet toereikend voor de consumptie. Dit schommelt de afgelopen jaren tussen de 1,25 en 1,27 miljoen ton.

Wanneer de importtarieven wegvallen, kan de Europese varkenssector het exportvolume hoogstwaarschijnlijk verder opkrikken. Dit omdat de Verenigde Staten, een van de grootste concurrenten op de Japanse afzetmarkt, wel op importheffingen blijft stuiten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden