De Economic Partnership Agreement (EPA) tussen Europa en Japan maakt dat de handelstarieven op varkensvlees nagenoeg wegvallen. Dit geeft een boost aan de concurrentiepositie van Europese exporteurs.
Afgelopen december is er een definitief akkoord gekomen tussen Europa en Japan, wat betreft de voorwaarden van de EPA. Dit nadat er in juli al een blauwdruk lag. Het voorgestelde handelsverdrag pakt goed uit voor Europese exporteurs van varkensvlees. De Europese Commissie (EC) laat weten dat de export, zowel van vers als verwerkt varkensvlees, nauwelijks meer op heffingen stuit wanneer het verdrag in werking treedt.
De EC legt het voorstel nu ter goedkeuring voor aan het Europese Parlement en de Europese lidstaten. Doelstelling is om het handelsverdrag definitief te maken voordat het huidige mandaat van de EC in 2019 afloopt.
Belangrijke afzetmarkt
Japan is, na China, de grootste importeur van (Europees) varkensvlees. Zo steeg de import in 2017 met 5,8% tot 1,44 miljoen ton, waarvan 335.000 ton uit Europa. Het Japanse importvolume blijft in 2018 naar verluidt nagenoeg gehandhaafd. De productie van varkensvlees in het Aziatische land is lang niet toereikend voor de consumptie. Dit schommelt de afgelopen jaren tussen de 1,25 en 1,27 miljoen ton.
Wanneer de importtarieven wegvallen, kan de Europese varkenssector het exportvolume hoogstwaarschijnlijk verder opkrikken. Dit omdat de Verenigde Staten, een van de grootste concurrenten op de Japanse afzetmarkt, wel op importheffingen blijft stuiten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.