Positief met oog op brexit

Britse varkensexport zet stap omhoog

16 Februari 2018

De export van de Britse varkenssector toont over 2017 een toename van 5% tot 216.000 ton. Dit is het hoogste niveau in sinds 1998. Het kan gezien worden als een positief aanknopingspunt nu de brexit alsmaar dichterbij komt.

De waarde van het geëxporteerde varkensvlees is, procentueel gezien, zelfs nog veel sterker gestegen dan het volume. Dit nam met 16% toe tot £293,5 miljoen. Opvallend is dat de Britse export naar China licht toenam, terwijl de Chinese import per saldo zo’n 25% inleverde. Naar andere Aziatische markten (zoals Zuid-Korea) de Filipijnen en Japan, namen de zendingen eveneens aanzienlijk toe.

Exporttoename is positief signaal met oog op brexit 

Jonathan Eckley, analist bij AHDB Pork (Het Britse productschap voor varkensvlees), is content met de exporttoename. Ondanks dat Europa nog steeds de belangrijkste afzetmarkt is voor Brits varkensvlees, nemen de zendingen naar overzeese gebieden toe. Dit is volgens Eckley een positief signaal met het oog op de naderende brexit. Vanaf maart 2019 kan de Britse varkenssector namelijk niet langer profiteren van de handelsverdragen die de Europese Unie met veel mondiale handelsblokken heeft.

Nederland belangrijkste baconleverancier
De Britse import van varkensvlees is in 2017 eveneens gestegen, met 5% tot 460.000 ton. De aanvoer uit Duitsland steeg met 17% tot boven de 80.000 ton. Ook Nederland verscheepte 4.000 ton meer varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk, wat een toename van 8% is. Qua varkensvlees zijn de Denen hofleverancier met een volume van bijna 170.000 ton. Dit is 75% meer dan in 2015.

De Britse import van bacon daalde daarentegen met 9% tot 220.000 ton, voornamelijk gedreven door 37% minder aanvoer uit Denemarken. Hierdoor zijn de Denen niet langer de belangrijkste baconleverancier. Die koppositie is nu in handen van Nederland.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Vleesmarkt

Chinese vleesimport heeft jasje uitgedaan in maart

Analyse Varkens

Kan durfkapitaal de varkenscyclus verstoren?

Nieuws Varkens

Gezonde varkens geruimd door slachtachterstand VK

Nieuws Varkens

China verhoogt import tarief voor varkensvlees

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief