Prijscyclus van 13 weken

Vion start pilot met langetermijnprijs

26 Februari 2018 - Esther de Snoo - 1 reactie

Vion Pork gaat vanaf maart het langetermijnprijssysteem testen middels een pilot. Gesloten bedrijven kunnen hieraan deelnemen. Het doel is om een stabielere voerwinst te creëren.

Vion Pork kondigde vorig jaar al aan af te willen van de dagkoersen en noteringen. Tevens gaf zij aan naar een langetermijnprijssystematiek (LTP) te willen. Het gaat om een vaste prijs over een periode van 13 weken. De varkenshouder is dan, volgens Vion, beter beschermd tegen sterke prijsfluctuaties.

Vion presenteert de LTP-prijs daarom als instrument voor risicomanagement. Door voor dezelfde periode afspraken te maken met de voerleverancier over het vastzetten van de voerprijs, kunnen varkenshouders hun marge voor varkens in de pilot vastzetten.

Het geldt enkel voor gesloten bedrijven

Good Farming Balance
De verwerker van met name varkensvlees start in maart met een pilot voor gesloten bedrijven die gaan werken volgens de LTP. Het geldt enkel voor gesloten bedrijven om te voorkomen dat de systematiek afhankelijk wordt van de fluctuerende wekelijkse biggenprijzen.

De nieuwe prijssystematiek is onderdeel van de vorig jaar geïntroduceerde ‘Good Farming Balance’. Dit prijssysteem bestaat uit de weeknotering, de Vion prijsindexgarantie (PIG), welke gebaseerd is op een aantal internationale noteringen en de LTP. 

Cyclus van 13 weken
De LTP-prijs wordt vastgesteld op basis van historische voerwinst. De hoogte van de prijs is gebaseerd op de MAS-Index. Dit is een transparant analysemodel van de voerprijs, die op basis van de noteringen van de termijnmarkten van Chicago en Parijs wordt gemaakt. Deze index wordt gecombineerd met de gemiddelde historische voerwinst, gemeten over een periode van 12 jaar.

Vion houdt een prijscyclus aan van 13 weken, omdat dit aansluit bij het seizoenspatroon in de voerwinst en de varkensprijs. In het eerste en laatste kwartaal is gemiddeld de voerwinst lager dan in kwartaal 2 en 3.

Vion heeft het model voor de LTP-berekening ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van lange termijn-pricing, zoals Joost Pennings van Wageningen University & Research. Cijfers van KWIN en Agrovision zijn de basis van het model.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
rollade 28 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10877693/vion-start-pilot-met-langetermijnprijs][/url]
ik kan echt juigen over dit systeem. had veel eerder moeten gebeuren. ALLEEN niet op deze manier. als ze maar een gedeelte hiermee "inkapselen" en het blijkt dat deze prijs toch te hoog is geweest, gezien de verkoopprijs van het vlees, dan gaan de andere leveranciers dit weer betalen, omdat dan de basisprijs hiermee weer aangepast wordt. Net als het Beter leven. die prijs wordt niet doorvertaald naar het vlees, maar wel andersom in het minder hoog worden van het reguliere ( ook goede kwaliteit) vlees.
alleen werkt het helaas altijd nu eenmaal zo............
john 1 Maart 2018
dat is toch bij alle grondstoffen waarbij een groot deel onder contract geproduceerd wordt? Dat deel wat over is vangt de klappen van de markt op, zowel in positieve als negatieve zin.

Ik vind alleen die 50% erg krap... Als je met de verkoop van 80 % van de varkens tegen contractprijs alle uitgaven gedekt hebt is het niet erg wat er met die overige 20% gebeurd. bij 50% wordt dat niveau natuurlijk nooit bereikt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Ondernemen

Vion laat andere CEO de nieuwe strategie uitvoeren

Nieuws Bedrijven

Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees

Nieuws Varkens

Krap 200 banen verdwijnen bij Vion in Nederland

Nieuws Varkens

Vion vindt koper voor twee Duitse locaties

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden