Productie verplaatst

Chinese hoofdstad sluit 321 varkensbedrijven

11 April 2018 - Wouter Baan

Peking, de hoofdstad van China, heeft in het afgelopen jaar 321 varkensbedrijven gesloten. De reden van dit besluit is om het milieu en drinkwater in het gebied te beschermen. De productie verschuift naar minder bevolkte gebieden.

In en rondom Peking is het aantal varkens afgelopen jaar met ruim 12% gedaald tot circa 2,4 miljoen. Op meer dan 5.200 vierkante kilometer is het houden van varkens nu verboden, circa 1/3 van de stadsoppervlakte. Naast de scherpere milieueisen, heeft ook de dalende varkensprijs in China de varkenshouders doen besluiten om te stoppen.

Trek naar het noordoosten
Een aantal bedrijven zijn naar het noordoosten van China vertrokken om de activiteiten daar voort te zetten. In dit minder bevolkte gebied is het makkelijker om de schaalgrootte op te voeren. De Chinese overheid stimuleert de varkenshouderij daar; met name integraties die de hele productieketen (van voer tot slacht) voor hun rekening nemen zijn welkom. Ook Guangdong Wen’s Foodstuff, de grootste varkensintegratie van China, heeft groeiplannen in dit gebied.

Analisten gaan ervan uit dat het aantal varkens in het noordoosten van China de komende jaren verdubbelt tot 120 miljoen. Naar verluidt wordt zo’n 20% van de Chinese varkensproductie de komende jaren verplaatst. Qua omvang is dat gelijk aan het aantal geslachte varkens per jaar in de Verenigde Staten. Wel zijn geluiden te horen dat de transitie te snel gaat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China verhoogt druk op import varkensvlees EU

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden