Jaarcijfers 2017

Volle slachthaken bij Tönnies en Westfleisch

16 April 2018 - Wouter Baan

De omzet bij Tönnies is in 2017 met ruim 8% toegenomen tot €6,9 miljard. Het aantal varkensslachtingen nam tevens toe met 200.000 stuks tot 20,6 miljoen. Ook concurrent Westfleisch slachtte afgelopen jaar meer varkens.

Het stijgende aantal geslachte varkens in 2017 stemt de directie van Tönnies tevreden, omdat dit tegen de markttrend in is. Vooral in Duitsland kreeg de slachterij de slachthaken gemakkelijk vol. Overall gezien steeg het aantal varkensslachtingen met 1%, in Duitsland hingen 2,5% meer varkens aan de haken. Ruim driekwart (16,6 miljoen) van de varkensslachtingen vindt plaats in Duitsland. Ook het aantal geslachte runderen nam toe.

Tönnies-directeur Andres Ruff, die enkele maanden geleden aantrad, gaf bij de presentatie van de jaarcijfers aan vertrouwen te hebben in de toekomst. Wel is de druk op de vleesmarkt  toegenomen in de afgelopen maanden. Naar eigen zeggen staat de marktleider goed gepositioneerd om ook in de komende jaren te kunnen groeien.

Westfleisch broedt op recordhoge investering 

Recordomzet voor Westfleisch
Westfleisch, het derde grootste vleesconcern van Duitsland, heeft in 2017 een recordomzet geboekt van €2,75 miljard (+11,4%). De stijgende omzet is een gevolg van de aangetrokken vleesprijzen. Onderaan de streept boekt Westfleisch maar liefst 16% meer winst tot €71,3 miljoen. Deze stijging is deels te danken aan de verzekeringsuitkering voor de geleden schade in Paderborn (Noordrijn-Westfalen) waar in 2016 een locatie in vlammen opging.

Net als Tönnies realiseerde ook Westfleisch in het afgelopen jaar meer varkensslachtingen (+2,7% tot 8,26 miljoen). Gezien Westfleisch 44% van het vlees afzet buiten Duitsland, is de slachterij flink afhankelijk van export. Binnen Europa steeg de afzet afgelopen jaar met 10,5%. In China liepen de verkopen daarentegen met circa 5% terug.

Investering gepland
Nu de schade in Paderborn is afgehandeld, maakt Westfleisch zich op voor de toekomst. Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf de slachterij te kennen bezig te zijn met het plannen een recordinvestering. Hoewel de exacte details nog onthuld moeten worden, is al wel bekend dat Westfleisch niet gaat investeren in nieuwbouw. De bedoeling is dat het geld wordt gestoken in het moderniseren van bestaande slachtlocaties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Nieuws Varkens

Westfleisch boekt extra marktaandeel en winst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden