Eerste officiële uitbraak

Afrikaanse varkenspest nu ook in Hongarije

24 April 2018

De Afrikaanse varkenspest is nu ook officieel vastgesteld in Hongarije. Het virus is aangetroffen bij een dood wild zwijn, die vlakbij de Hongaarse stad Gyöngyös is gevonden.

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in deze regio komt als een grote verrassing. Dit omdat het gebied op meer dan 200 kilometer afstand ligt van Oekraïne en Roemenië; in deze landen was de Afrikaanse varkenspest al eerder geconstateerd. In Hongarije tot dusver nog niet.

Hoewel de officiële oorzaak nog niet is vastgesteld, gaat de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) ervan uit dat ziekte zich via besmet voedsel heeft verspreid. Een onderzoek loopt echter nog.

Honderden uitbraken
Tot het begin van april zijn honderden gevallen van de Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij wilde zwijnen in de Europese Unie (EU), waaronder in Estland, Letland, Litouwen, Italië, Polen, Oekraïne, Tsjechië en Roemenië. Verreweg de meest uitbraken (circa 1.000) zijn vastgesteld in Polen. Nu kan ook Hongarije aan deze lijst worden toegevoegd.

In Polen, Italië, Oekraïne en Roemenië is de Afrikaanse varkenspest tevens bij gedomesticeerde varkens vastgesteld.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

Nieuws Varkens

Duitsland schiet zwijnen af in strijd tegen AVP

Nieuws Varkens

Italië meldt uitbraak Afrikaanse varkenspest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief