Landen stoppen import

Afrikaanse varkenspest strop voor Hongaarse export

1 Mei 2018

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest heeft grote gevolgen voor de Hongaarse varkenssector. Verschillende landen hebben namelijk te kennen gegeven voorlopig geen varkens(vlees) uit het land te importeren.

De Afrikaanse varkenspest werd kortgeleden vastgesteld bij een dood wild zwijn in het noorden van Hongarije. Door dit nieuws hebben verschillende Aziatische landen (Japan, Taiwan, Zuid-Korea en Singapore) aangegeven de import van varkensvlees stop te zetten. In navolging hiervan hanteren ook Zuid-Afrika en Wit-Rusland dergelijke maatregelen, terwijl Servië ook de import van levende varkens uit het land heeft stopgezet.

Op de boycots van de landen wordt in Hongarije verontwaardigd gereageerd. Dit omdat de Afrikaanse varkenspest ‘slechts’ bij 1 wild zwijn is geconstateerd. Overigens zijn er vermoedens dat er in Hongarije meer gevallen van de Afrikaanse varkenspest zijn. Hoe dan ook, de boycots geven aan dat veel (Aziatische) landen geen enkel risico willen lopen. Het onderstreept eens te meer het dreigende gevaar van de Afrikaanse varkenspest, wat steeds verder oprukt in Europa. 

Flinke aderlating
Met name de Japanse boycot hakt stevig in op de Hongaarse export; Japan is de belangrijkste afzetmarkt. De volumes die Hongarije daarnaartoe verscheept, zijn vergelijkbaar met die Nederland bewerkstelligd. In het eerste kwartaal importeerde Japan 4.210 ton Hongaarse varkensvlees met een totale waarde van €76,2 miljoen.

Ook Taiwan en Zuid-Korea zijn belangrijkste afzetkanalen voor de varkenssector in Hongarije. Hongarije heeft de elfde grootste varkensstapel van de Europese Unie. Eurostat noteerde in december 2017 circa 2,7 miljoen varkens.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

Nieuws Varkens

Duitsland schiet zwijnen af in strijd tegen AVP

Nieuws Varkens

Italië meldt uitbraak Afrikaanse varkenspest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief