Landen stoppen import

Afrikaanse varkenspest strop voor Hongaarse export

1 Mei 2018 - Wouter Baan

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest heeft grote gevolgen voor de Hongaarse varkenssector. Verschillende landen hebben namelijk te kennen gegeven voorlopig geen varkens(vlees) uit het land te importeren.

De Afrikaanse varkenspest werd kortgeleden vastgesteld bij een dood wild zwijn in het noorden van Hongarije. Door dit nieuws hebben verschillende Aziatische landen (Japan, Taiwan, Zuid-Korea en Singapore) aangegeven de import van varkensvlees stop te zetten. In navolging hiervan hanteren ook Zuid-Afrika en Wit-Rusland dergelijke maatregelen, terwijl Servië ook de import van levende varkens uit het land heeft stopgezet.

Op de boycots van de landen wordt in Hongarije verontwaardigd gereageerd. Dit omdat de Afrikaanse varkenspest ‘slechts’ bij 1 wild zwijn is geconstateerd. Overigens zijn er vermoedens dat er in Hongarije meer gevallen van de Afrikaanse varkenspest zijn. Hoe dan ook, de boycots geven aan dat veel (Aziatische) landen geen enkel risico willen lopen. Het onderstreept eens te meer het dreigende gevaar van de Afrikaanse varkenspest, wat steeds verder oprukt in Europa. 

Flinke aderlating
Met name de Japanse boycot hakt stevig in op de Hongaarse export; Japan is de belangrijkste afzetmarkt. De volumes die Hongarije daarnaartoe verscheept, zijn vergelijkbaar met die Nederland bewerkstelligd. In het eerste kwartaal importeerde Japan 4.210 ton Hongaarse varkensvlees met een totale waarde van €76,2 miljoen.

Ook Taiwan en Zuid-Korea zijn belangrijkste afzetkanalen voor de varkenssector in Hongarije. Hongarije heeft de elfde grootste varkensstapel van de Europese Unie. Eurostat noteerde in december 2017 circa 2,7 miljoen varkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden