De DCA Pig Index NW Europe

'Gemakkelijke manier om varkensprijs te vergelijken'

25 Mei 2018 - Wouter Baan

DCA-Markets, een onderdeel van DCA Group, heeft een nieuwe tool gelanceerd: De DCA Pig Index NW Europe. Het doel van de Index is om meer transparantie te bieden op de markt. "Het is tevens een mooie manier om op een gemakkelijke manier de prijzen te vergelijken", zo laat het bedrijf vrijdag 25 mei weten in een persbericht.

De Index, welke alleen over Noordwest-Europa gaat, is samengesteld middels diverse varkensprijzen uit Nederland, Duitsland, Denemarken en België. De Index kan, volgens het bedrijf, gezien worden als een objectieve graadmeter voor diverse partijen in de markt (zoals varkenshouders, handelaren en slachterijen).

Als 'basisjaar' is er gekozen voor de periode 1 januari 2013 tot 1 januari 2018. Hiermee geeft de Index namelijk een goede indicatie van hoe de varkensprijzen zich actueel verhouden. Wanneer de Index boven de 100 punten noteert, is de prijs hoger dan de gemiddelde prijs in de periode van 2013 tot 2018. De Index voor week 21 staat op 91,4. Dat is 2,4 punten hoger dan de week daarvoor.

In één oogopslag vergelijken
De Index is voor elk land afzonderlijk berekend, zodat de verschillen tussen de landen ook inzichtelijk worden gemaakt en de prijsniveaus met elkaar vergeleken kunnen worden (zonder rekening te hoeven houden met allerlei verschillen zoals btw, kwaliteit of valuta). “Dit zorgt ervoor dat de stand van de Index in één oogopslag weergeeft hoe de varkensprijzen in Noordwest-Europa muteren”, aldus het bedrijf in het persbericht.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De bovenstaande grafiek toont een voorbeeld van de DCA Pig Index NW Europe.

Weging van de landen
De weging van een land in de DCA Pig Index wordt bepaald door de slachtaantallen, zoals die jaarlijks door Eurostat worden gepubliceerd. Per land worden de meest relevante roepprijzen genomen. Voor Duitsland zijn dat de noteringen van Tönnies (37%), VEZG (26%), Vion Duitsland (19%) en Westfleisch (18%). Voor Denemarken zijn dan Danish Crown (88%) en Tican (12%).

Nederland is opgebouwd uit de noteringen van Vion (38%), DCA Beursprijs 2.0 (25%), Van Rooi (21%) en Compaxo (16%). Voor België zijn dat Danis (50%) en Belgium Porc Groep (50%).

DCA-Markets
Voor de ontwikkeling van de DCA Pig Index heeft DCA-Markets samengewerkt met Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research. DCA-Markets is het onderdeel binnen DCA Groep dat in 2018 is opgericht voor diverse marktnoteringen (waaronder de DCA Beursprijs 2.0) en werkt volgens strikte en transparante procedures.

Bekijk de Index.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden