Inside: Varkensmarkt

Varkensexport laat scherpe daling zien

25 Mei 2018 - Herma van den Pol

De export van varkensvlees kent over maart een tegenvaller. Zo meldt Eurostat dat er (zowel in waarde als volume) minder varkensvlees buiten Europa afgezet kon worden. Vooral China speelt hierin een belangrijke rol. De plussen in de afzet op de Verenigde Staten (VS) en Zuid-Korea konden die daling niet opvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie (EU) slaagde er over maart in om 190.300 ton varkensvlees over de grens af te zetten, een daling van 8% vergeleken met 1 jaar eerder, zo blijkt uit de cijfers van Eurostat. Bovenop de daling in volume komt ook een daling in de waarde van het product. Dit door een daling van 7% in de gemiddelde prijs. In totaal boekt de sector (in vergelijking tot 1 jaar eerder) daardoor een verlies van €432 miljoen.

Aanbod in China groeit te snel
Een Britse analist van de varkensmarkt gaat in op de afname van de vraag uit China. Daar werd dan ook een daling gezien van 11.000 ton, wat het volume uit laat komen op 58.4000 ton. Over heel 2018 loopt de achterstand op tot 27.000 ton. China neemt binnen de export een aandeel in van ongeveer 30%.

Chinese vraag nog een tijd onder druk

"De varkensprijzen in China staan onder druk. Op dit moment slaagt de binnenlandse vraag er dan ook niet in om de groei van de eigen varkensstapel bij te benen." Als gevolg van deze ontwikkeling heeft China ook minder vlees van over de grens nodig. "Iets wat waarschijnlijk nog een tijd zo blijft. Ook de export op Hong Kong pakt over maart 10.000 ton lager uit", aldus de Britse analist.

Op andere plekken in Azië kon wel meer varkensvlees afgezet worden. Zo plust de export naar Japan (+2%), Zuid-Korea (+26%) en de Filippijnen (+12%). Er ging zelfs meer vlees weg richting de VS, ondanks dat de productie van varkensvlees daar ook toeneemt. Door een plus van 25% komt het volume uit op 13.700 ton. 

Hoge slachtingen
De hapering in de export valt samen met hogere slachtingen. Eurostat meldt over februari een plus van 1%. Een kleine afname ten opzichte van januari, maar nog steeds resulteert het in een voorsprong van 4% (ten opzichte van de eerste 2 maanden van 2018). Wat de vleesproductie nog verder vergroot, zijn de zwaardere karkassen. Als gevolg daarvan komt de voorsprong in de productie van Europees varkensvlees uit op 7% of 252.000 ton vlees.

Vooral Spanje, varkensland nummer 2 in de EU, heeft hieraan bijgedragen. Daar werden 4% meer varkens geslacht. De groei houdt aan (zowel in de omvang van de kudde als de export). Denemarken (plus 72.000 dieren of 5%) en Engeland (plus 95.000 dieren of 12%) slaagden er samen al in om de minnen in Duitsland weg te poetsen.

Prijs veert op
De combinatie van minder export en hogere slachtingen laten de balans voor de markt negatief doorslaan. Toch zijn er in de aanloop naar eind mei ook weer wat gunstigere ontwikkelingen. Zo melden de Duitsers weer een grote vraag vanuit slachters, wat positief uitpakt in de prijs.  

Bekijk de varkensprijzen.De prijs begint zich weer wat te herpakken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden