Nieuws Landbouwinvesteringen

Tönnies behoort tot de groten in Rusland

29 Mei 2018 - Wouter Baan

Tönnies, het grootste vleesconcern van Duitsland, was in 2017 de grootste buitenlandse investeerder in de Russische vleesindustrie. Dat blijkt uit cijfers van de Russische landbouwministerie. Ook blijkt dat buitenlandse bedrijven steeds minder vaak geld pompen in de Russische agrarische sector.

In de eerste 3 kwartalen van 2017 investeerden buitenlandse partijen $235 miljoen in de Russische landbouwsector. Vergeleken met dezelfde periode 1 jaar eerder is dat een daling van $95 miljoen, oftewel een daling van 30%. De geopolitieke onrust in Rusland brengt grote(re) risico’s met zich mee en dat maakt dat buitenlandse investeerders zich vaker terugtrekken.

In 2013 investeerden de buitenlandse partijen nog voor een recordbedrag van $900 miljoen in de Russische agrarische sector. Sindsdien is sprake van een alsmaar dalende trend.

Tönnies is bezig aan megaproject 

Tönnies bouwt megaproject
Tönnies en het Aziatische CP Foods zijn volgens het Russische ministerie van Landbouw de grootste buitenlandse investeerders in de Russische vleessector. Zo investeert Tönnies in diverse projecten in de regio’s Voronezh-oblast en Oblast Ordorod. Ook de komende jaren blijft Tönnies waarschijnlijk hoog op de lijst staan, gezien het Duitse vleesconcern bezig is met de ontwikkeling van een megaproject.

Per saldo investeren buitenlandse partijen steeds minder vaak geld in de Russische vleessector. Vanaf 2000 kwamen Westerse bedrijven steeds vaker naar Rusland toe; vanaf 2010 gingen ook Aziatische bedrijven investeren in de Russische vleesindustrie. De laatste jaren neemt de animo vanuit het buitenland juist weer af.

Rol China steeds groter
Wat verder opvalt, is dat China een steeds prominentere speelt in Rusland. In 2017 is China voor het eerst gebombardeerd tot grootste buitenlandse investeerder in de Russische economie. Daarmee streeft China landen als Duitsland en de Verenigde Staten voorbij. Vergeleken met eerdere jaren nam het Chinese investeringsbedrag met de factor 3,5 toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws varkens

Tönnies stuurt op zware varkens, maar mager vlees

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden