Nieuws Welzijnsconcepten

Delhaize stapt volledig over op berenvlees

5 Juni 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

De Belgische supermarktketen Delhaize stapt volledig over op berenvlees. De supermarktketen gaat hiervoor samenwerken met een netwerk van meer dan 200 varkenshouders in België. Dit schrijft het Belgische Vilt.

Het idee is dat er in het netwerk van varkenshouders, slachters, vleesverwerkers en veevoerbedrijven (Heahlthy Farmers Association) varkensvlees gaat worden geproduceerd van een speciaal varkensras (Piétrain eindbeer, in combinatie met eigen moederdieren). Dit om de smaak en sappigheid van het vlees te verbeteren. Ook krijgen de dieren een speciaal voeder toegediend; onder meer met lokale granen en lijnzaad.

Toeslag voor meerkosten
In 2014 lanceerde Delhaize het label 'Beter Voor Iedereen'. In dit programma probeert de supermarktketen de lat telkens te verhogen. De keuze om over te stappen op berenvlees is de nieuwste welzijnsmaatregel in dit programma. De deelnemende varkenshouders krijgen een vergoeding van €3,68 per afgeleverd varken om de meerkosten af te dekken.

Vanuit de Belgische politiek is verheugd gereageerd op de stap die Delhaize maakt. Ben Weyts, de Vlaamse minister van Dierwelzijn, spreekt van een primeur op de Belgische markt. In Duitsland zijn al enkele supermarkten overgestapt op berenvlees. 

Geurdetectie aan slachtlijn 
De kans op 'stinkers' probeert Delhaize te voorkomen middels geurdetectie aan de slachtlijn. Wekelijks worden er voor Delhaize 6.000 tot 8.000 varkens geslacht. Naar eigen zeggen zijn er circa 2% hiervan 'stinkers'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
fabiola 5 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878784/delhaize-stapt-volledig-over-op-berenvlees][/url]
wordt ook gezegd dat vlees meer omega 3 bevat ,jaja wij geloven
bep 5 Juni 2018
Die 2% waar blijft die eten ze die zelf op ?
boudewijn 6 Juni 2018
immocastratie dat werkt niet ,dus vallen ze terug op geen castratie,met detectie van berengeur aan de slachtlijn,MAAR Delhaize vraagt gewoon vrouwelijke varkenskarkassen ,aan voeder wordt gezegd ,wordt lijnzaad toegevoegd,klopt niet ,is lijnzaadolie,ook plaatselijk graan ,klopt niet ,het enige dat plaatselijk is aan omege 3 label is de mest ,eigenlijk krijgen die varkens gewoon commerciel voeder, dus denken de leveranciers dat ze 3,7 meer beuren ,let dan wel op u voederprijs ,inslachtpercentage,prijs die u levend ontvangt ,concepten ,zijn er om zogezegd verschil te maken ,producent en comsument trappen hier in ,hoe het berenverhaal uiteindelijk veranderd ben ik ook benieuwd naar,aan alle die werken aan het zogezegde omega 3 verhaal ,ne kus van de juf en een bank vooruit
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden