Nieuws Dagvaarding

POV sleept Noord-Brabant voor de rechter

11 Juni 2018 - 2 reacties

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil een aantal milieuregels, die opgesteld zijn door de provincie Noord-Brabant, onverbindend laten verklaren. Namens alle Brabantse leden sleept de POV daarom de provincie voor de rechter. 

De dagvaarding richt zich op meerdere Brabantse regelingen, zoals de Verordening ruimte Noord-Brabant, de Nadere regels Verordening ruimte, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij en op onderdelen van Crisis- en Herstelwet.

Grote gevolgen voor varkenshouders
Volgens de POV zijn de regels onrechtmatig opgelegd. Daarnaast claimt zij dat er onvoldoende wettelijke basis is en zouden de regels in strijd zijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Varkenshouders in Noord-Brabant zouden hierdoor gedwongen worden om te voldoen aan bovenwettelijke eisen, terwijl de regels (volgens de belangenbehartiger) geen positief effect hebben op de natuur.

Uit de dagvaarding valt op te maken dat de kosten, die Brabantse varkenshouders moeten maken, enorm oplopen: variërend van €130.000 tot ruim €1,5 miljoen per bedrijf. Dit drijft de kostprijs in Noord-Brabant onevenredig hard op, vergeleken met andere provincies. Naar schatting worden zo’n 310 Brabantse varkenshouders hierdoor gedwongen om met hun bedrijf te stoppen. Van de varkenshouders die doorgaan, komt volgens berekeningen ongeveer 10% extra onder de armoedegrens.

Dagvaarding: eerste stap
De POV benadrukt, net als de provincie, te streven naar verdere verduurzaming van de varkenshouderij. Echter, de weg daarnaartoe wil de POV niet bewandelen via verplichte maatregelen en via het tempo dat provincie voor ogen heeft. Daarom streeft de POV naar een onverbindend verklaring. De dagvaarding is hierin het eerste processtuk in de civiele procedure tegen de provincie.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jpk 11 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878846/pov-sleept-noord-brabant-voor-de-rechter][/url]
De uitspraak is van het hoogste belang voor de gehele varkenssector in ned bij het verliezen van deze rechtszaak gaan we dezelfde weg op als de. Nertsenhouderij
Ae 11 Juni 2018
Brabant leeft op essent geld....
schoenmakers1 12 Juni 2018
Dit is de reinste discriminatie, daar is toch een wet voor dat dit niet mag, volgens mij nog door de linkse rakkers verzonnen
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Uitspraak CBb

Melkveehouders krijgen gelijk met fosfaatrechten

Nieuws Varkens

Compaxo mag van rechter geen hogere slachtsnelheid

Achtergrond Fiscus

De implicaties van de nieuwe box 3-heffing

Nieuws Varkens

Brede steun voor herkozen POV-voorzitter Verriet

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief