Rechtbank

rechtspraak rechtzaak

Nieuws Uitspraak CBb

Melkveehouders krijgen gelijk met fosfaatrechten

Drie melkveehouders die medio 2015 met de komst van het fosfaatrechtenstelsel in de knel kwamen te zitten, hebben van de rechter gelijk gekregen dat zij onevenredig zijn getroffen.
1 Februari 2022
slachterij varkens - agri

Nieuws Varkens

Compaxo mag van rechter geen hogere slachtsnelheid

Compaxo mag de bandsnelheid van haar slachterij in Zevenaar niet verhogen om zo per uur meer varkens te kunnen verwerken. Dit heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vlak voor kerst in kort geding bepaald. Opvallend genoeg gaf de rechter Compaxo het advies geen verdere juridische stappen te ondernemen.
3 Januari 2022
belastingdienst

Achtergrond Fiscus

De implicaties van de nieuwe box 3-heffing

De Hoge Raad heeft vorige week (24 december) geoordeeld dat de huidige inrichting van de belastingheffing in box 3 in het belastingstelsel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Sinds 2017 wordt de verschuldigde belasting bepaald op grond van een fictief rendement voor spaarders en beleggers, iets wat bij met name spaarders leidt tot hoge lasten in verhouding tot het werkelijk behaalde rendement. Hoewel de directe impact voor agrarische bedrijven niet groot is, geeft het voor agrariërs met bijvoorbeeld vermogensparticipaties, verpachte landbouwgrond of een verhuurde tweede bedrijfswoning stof tot nadenken.
28 December 2021
melkveebedrijf jongvee kalf

Nieuws Juridisch

Agractie wint kort geding tegen antizuivelcampagne

De actiegroep Dier&Recht moet hun campagne tegen de zuivelsector stoppen. Dit oordeelde de rechter maandag (23 augustus) in een kort geding dat was aangespannen door Agractie. De rechter oordeelde dat de campagne de Nederlandse melkveehouderijsector schade toebrengt en daardoor de vrijheid van meningsuiting overschrijdt.
23 Augustus 2021
Boerenbusiness

Nieuws Monsanto

Boete voor Monsanto wegens schenden privacy

Chemiebedrijf Monsanto heeft een boete van €400.000 gekregen van de Franse privacy autoriteit CNIL. Het bedrijf heeft volgens CNIL tegen de regels in dossiers gemaakt en bijgehouden over journalisten, activisten en andere publiek figuren in een poging de publieke opinie te beïnvloeden over onder meer Roundup.
29 Juli 2021
Boerenbusiness

Nieuws Melk

FrieslandCampina hangt miljoenenstrop boven hoofd

FrieslandCampina hangt een miljoenenstrop boven het hoofd in een rechtszaak die een zakelijke klant van het coöperatieve zuivelconcern heeft aangespannen in Thailand. De rechter oordeelt dat FrieslandCampina €57 miljoen schadevergoeding moet betalen. Het concern gaat in hoger beroep.
8 Juni 2021
rechtspraak rechtbank vonnis Boerenbusiness

Nieuws Mestfraude

Justitie eist 4 jaar tegen verdachte mestfraude

Bij de rechtbank in Den Bosch zijn gevangenisstraffen van 18 maanden tegen 6 verdachten van mestfraude geëist. Tegen de hoofdverdachte, een 48-jarige man uit Noord-Brabant, eist justitie een gevangenisstraf van 4 jaar.
21 Juni 2019
aardappelen Zetmeel zetmeelaardappelen

Nieuws Aardappelen

'Termijn overdracht Avebe-aandelen onduidelijk'

De uittreedvoorwaarde, aangaande de opzeggingstermijn, die zetmeelproducent Avebe hanteert bij het beëindigen van het lidmaatschap, zijn onduidelijk. Dat oordeelt het gerechtshof in Leeuwarden. Een aantal oud-leden spande een zaak aan tegen de coöperatie.
1 April 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox