Nieuws Afrikaanse varkenspest

4 nieuwe gevallen van varkenspest in Polen

13 Juni 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

Nadat er vorige week al Afrikaanse varkenspest op een Pools varkensbedrijf was geconstateerd, is het nu opnieuw raak. Volgens Poolse media is het virus deze week opnieuw op 4 varkensbedrijven aangetroffen.

Afgelopen week ging het om een bedrijf met 6.000 varkens. De meldingen die deze week zijn gedaan, betreffen relatief kleine varkensbedrijven is het oosten van Polen; variërend van 20 tot circa 300 varkens. De hygiëneprotocollen, op deze zogeheten backyard farms, zijn vaak minder strak georganiseerd. De autoriteiten hebben opdracht gegeven om alle dieren op de besmette bedrijven te ruimen.

Veel meldingen
De Poolse media spreken inmiddels al van een Afrikaanse varkenspest-golf. Tot nu toe is er in 2018 al circa 15 keer melding gemaakt van Afrikaanse varkenspest op Poolse varkensbedrijven. Daarmee telt het land de meeste uitbraken binnen de Europese Unie. In Roemenië zijn dit jaar al 3 varkensbedrijven getroffen. Buiten Europa, in Oekraïne, is al ruim 30 keer melding gemaakt van Afrikaanse varkenspest op een varkensbedrijf.

In het wild zijn er, alleen dit jaar al, ruim 1.300 Poolse gevallen bekend. Ook in andere Oost-Europese landen gaat het om honderden gevallen. In Duitsland is de regering voornemens om de preventiemaatregelen aan te scherpen. Ook andere Europese landen, als Denemarken, treft maatregelen. In Nederland zei landbouwminister Carola Schouten aan het begin van dit jaar dat de kans klein is dat Nederland wordt getroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jpk 13 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878874/4-nieuwe-gevallen-van-varkenspest-in-polen][/url]
Heeft mevr schouten een glazen bol op haar ministerie zolang de wolf en devos als beschermde diersoort wordt gezien en is het dweilen met de kraan wagenwijd open deze dieren dragen besmettelijke ziekten voor demens zie de ganzen
petatje 13 Juni 2018
Mevr. Schouten heeft geen idee welke pleuris ze meemaakt als het hier raak is.
En raak gaat het worden als ze geen maatregelen neemt. Ze is te argeloos en naief zoals al bleek uit haar te snelle kreten over fraude in de rundveehouderij die ze klakkeloos van haar ambtenaren overnam. Deze Mevr speelt met vuur over de rug van de hele varkenshouderijsector en beseft niet welk een dierenleed er ontstaat als het hier onverhoopt wel een keer misgaat door haar klakkeloze houding! Of is dit haar boze opzet, mag toch hopen van niet met haar achtergrond!
Agri 13 Juni 2018
Ga maar rustig slapen mevrouw Schouten waakt over u! Tja wel jammer dat ze een dubbele agenda heeft waarin ze vooral de landbouw uit Nederland wil verdrijven en in dat plaatje komt een uitbraak van varkenspest natuurlijk als een geschenk uit de hemel.
Erwin midden europa 13 Juni 2018
Is een europees probleem. Ze zullen de jagers clubs beter eisen op kunnen leggen om het probleem beheersbaar / op te lossen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden