Nieuws Warme sanering

120 miljoen euro voor opkoop varkensbedrijven

7 Juli 2018 - Redactie Boerenbusiness

Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) trekt €120 miljoen uit om varkensbedrijven op te kopen. Dat staat in het hoofdlijnenakkoord 'warme sanering van de varkenshouderij', die Schouten zaterdag 7 juli naar de Kamer heeft gestuurd. In totaal is er €200 miljoen gereserveerd voor de sanering.

Het doel van het akkoord is het aanpakken van geuroverlast van varkensbedrijven in veedichte gebieden. Het akkoord zet zich tegelijkertijd in voor het vitaliseren van de sector. "Het kabinet zal met de sector en de betreffende provincies bezien hoe we deze problematiek kunnen aanpakken", aldus Schouten in de Kamerbrief.

2 sporen
Het kabinet heeft €200 miljoen uitgetrokken voor de sanering. Daarbij hanteert de minister een aanpak langs 2 sporen. Het eerste spoor is geurvermindering op korte termijn door het saneren en beëindigen van locaties/bedrijven die willen stoppen. "Dit zal worden gerealiseerd door de opkoop en het doorhalen van varkensrechten. Het gaat om bedrijven met een grote geurimpact op de omwonenden in regio zuid en oost (zoals omschreven in de Meststoffenwet). Hiervoor is een besteding voorzien van €120 miljoen", schrijft Schouten aan de Kamer.

Het tweede spoor betreft de ontwikkelingen en investeringen in nieuwe stal- en veehouderijsystemen. Deze maatregel geldt voor meerdere sectoren en is gericht op een forse reductie en het voorkomen van schadelijke emissies uit stallen. In totaal trekt het kabinet hier €60 miljoen voor uit, waarvan €40 miljoen naar de varkenshouderij gaat.

Uitwerking
Het ministerie werkt samen met de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Overijssel en Gelderland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij. In de tweede helft van dit jaar zullen de maatregelen verder uitgewerkt en juridisch vormgegeven worden. "Ik streef ernaar om de benodigde regelgeving in het eerste kwartaal van 2019 te publiceren, waarna het maatregelenpakket ten uitvoer gebracht kan worden", aldus Schouten

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden