Inside Varkens

Varkensprijs op laagste punt in meer dan 10 jaar tijd

27 Juli 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

Het zijn moeizame weken op de varkensmarkt, waarbij de planning een uitdaging is en de prijzen neerwaarts muteren. Hoe beweegt de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet gaat dezer dagen op veel plaatsen gepaard met de uitdagingen. Allereerst is daar het warme weer, wat de planning soms een lastige puzzel maakt. Daarbij zijn er ontwikkelingen op de markt die de nodige zorgen met zich meebrengen. De prijsdalingen van de afgelopen weken hebben het toch al broze vertrouwen verder geschaad.

Zo is de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) deze week verder afgezakt (-€0,02) tot €1,39 per kilo. De tijd dat de varkensprijs in deze week van het jaar nog lager stond, dateert sowieso van voor 2005. Alleen in 'crisisjaar' 2015 stond de varkensprijs een fractie hoger dan het huidige niveau.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De Duitse varkensprijs noteert ondertussen flink onder het 5-jarig gemiddelde. 

De weg naar boven lijkt op korte termijn niet in zicht te zijn. Door de vakanties staat de productie van de vleesverwerkende industrie op een lager pitje. De afzet van onderdelen loopt daardoor soms spaak. Met name de hammenafzet wordt genoemd, maar ook het middelstuk en de bacon tenderen enkele centen per kilo neerwaarts. Vanuit dit perspectief komt het slachterijen waarschijnlijk niet slecht uit dat er minder wordt geslacht. Ook de afzet van verse onderdelen verloopt mat. Door het warme weer wordt er minder geconsumeerd.

Varkensaanbod loopt uiteen
De interpretaties over het aanbod verschillen. Waar op sommige plaatsen sprake is van een ruim aanbod, spreekt de ander over weinig varkens. Vooral de handelaren die op Duitsland georiënteerd zijn, raken de varkens redelijk goed kwijt. Dit heeft te maken met het feit dat de aanvoer bij Duitse slachterijen niet ruim is. Afgelopen week werden daar 927.229 varkens geslacht, met een gemiddeld slachtgewicht van ruim 97 kilo. Het slachtaantal is zo’n 3% lager dan dezelfde week in 2017 en 1,5% onder het 5-jarig gemiddelde.

De hoop is dat de rust op de markt spoedig terugkeert. Dat zou voor ontspanning op de biggenmarkt kunnen zorgen. Uit de opgaven bij DCA-Markets blijkt dat de Nederlandse varkenshandel niet helemaal eensgezind is, zo blijkt uit de prijsrange. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor geslachte varkens echter staan op €1,33 per kilo, maar ook de prijs van levende varkens blijft onveranderd en staat op €1,06 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0 (week 31) Prijsrange Aantal opgaven  Gemiddelde
Geslacht €1,33 (onv.) per kilo €1,31 - €1,34 12 €1,325
Levend €1,06 (onv.) per kilo €1,04 - €1,06 11 €1,052
Toelichting DCA-Markets: De meningen over de huidige situatie op de Nederlandse varkensmarkt lopen uiteen. De situatie van passend aanbod voor wat betreft de vraag, de vakanties die volop aan de gang zijn en de moeite van de vleesafzet lijken grijsgedraaide plaatjes te zijn. Kijkend door de bril van de slachterijen dan liggen verdere verlagingen logischerwijs in het verschiet. Er worden door slachterijen grote verliezen geleden de laatste weken. Voor de komende week worden het aantal slachtingen naar beneden bijgesteld in een poging de verliezen te beperken, terwijl de varkens er wel zijn. Echter van doorschuiven van varkens lijkt geen sprake. Naar verluidt neemt Duitsland de varkens wel goed op, zelfs aan het begin van de week. De handel is dan ook van mening dat de DCA Beursprijs 2.0 niet altijd voorop moet lopen met verlagingen en geeft het stokje voor week 31 graag over aan de slachterijen. Laten die maar aangeven waar het met de varkensprijzen naar toe moet, dan volgen zij wel. Dit beeld is terug te zien in de opgaven van handelaren, die voor week 31 uitkomt op onveranderd.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden