Nieuws Varkenssector

Veel Duitse zeugenplaatsen gaan verdwijnen

22 Augustus 2018 - Wouter Baan - 2 reacties

De helft van de zeugenhouders in Duitsland is van plan om binnen 10 jaar te stoppen. Dat blijkt uit een enquête van de ISN (de belangenbehartiger van de Duitse varkenshouders). Het politieke beleid is de belangrijkste reden om af te groeten.

Uit het onderzoek, dat is afgenomen onder ruim 600 zeugenhouders, blijkt dat maar liefst 52% geen toekomstperspectief ziet en daarom binnen 10 jaar gaat stoppen. Ongeveer 1 op de 6 ondervraagden zegt binnen nu en 2 jaar de handdoek in de ring te gooien. In het zuiden van Duitsland zegt zelfs 1 op de 3 spoedig te stoppen.

De belangrijkste reden om te stoppen is de wet- en regelgeving in Duitsland. Zo geldt er in Duitsland vanaf 2019 een verbod op het onverdoofd castreren van biggen; dit brengt veel onzekerheid met zich mee.

12

procent

van de respondenten ziet wel groeikansen

Veel zeugenplaatsen verdwijnen
Het zijn vooral de kleinere bedrijven die geen toekomst zien. Bijna 85% van de ondervraagde bedrijven (in de categorie tot 150 zeugen) zegt geleidelijk aan te willen stoppen. Van de grotere zeugenhouders (vanaf 600 zeugen) zegt 79% door te willen gaan. In sommige gevallen is dit gedwongen, vanwege gedane investeringen.

Het onderzoek wijst tevens uit dat 12% van de respondenten wel groeikansen ziet. De ISN heeft de enquête doorberekend en daaruit blijkt dat 20% tot 25% van de zeugenplaatsen de komende jaren verdwijnt. Bij een gelijk aantal vleesvarkensplaatsen betekent dit dat de biggenimport moet verdubbelen tot 20 miljoen per jaar. De Nederlandse export zou hier in theorie van kunnen profiteren, gezien ons land de grootste leverancier is van biggen in Duitsland.

Trend als ingezet
De eerste tekenen van de krimp zijn al zichtbaar. Duitse deelstaten maken namelijk regelmatig melding van een dalende varkensstapel. Bij de laatste telling (juni) was de zeugenstapel met 2,4% geslonken tot 1,85 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Johan 22 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879706/veel-duitse-zeugenplaatsen-gaan-verdwijnen][/url]
Het echte vlees wordt terug het voedsel van de meer welstellende, van de rijkeren onder ons. De 'laagste categorie' zal "veggie" eten en heel lekker smakende andere rommel, waarvan de samenstelling niet echt gekend is en die een grotere kans tot kanker veroorzaken.
Frans 22 Augustus 2018
Valt erg mee. In ons land stopt elke 10 jaar ook de helft en dat al 50 jaar lang. Hier zitten de kleinere echter op 500 zeugen en in Duitsland nog maar op 150.
jan 24 Augustus 2018
wat doen de prijzen varkens drijfmest regio brabant per kuub
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden