Nieuws Afrikaanse varkenspest

'Grens direct dicht bij uitbraak in Duitsland'

6 September 2018 - Wouter Baan

De Filipijnen zijn resoluut. Wanneer de Afrikaanse varkenspest in Duitsland uitbreekt, stopt het Aziatische land onmiddellijk met de import van varkensvlees uit Duitsland. Deze uitspraak deed Simeon Amurao, namens het landelijke bureau van de vleesindustrie, in de Filipijnse media.

Op de Filipijnen wordt de situatie omtrent de Afrikaanse varkenspest nauwlettend in de gaten gehouden. Zeker nu de dierziekte begin augustus officieel is vastgesteld in China. Daarop hanteert het land een tijdelijk importverbod op varkensvlees uit China. Amurao laat weten dat ook de situatie in Europa op de voet wordt gevolgd.

"We hebben daarbij specifiek aandacht voor Duitsland, gezien de dierziekte daar bij de buurlanden heerst." Dat Duitsland de grootste exporteurs van varkensvlees op de Filipijnen is, staat een exportban volgens Amurao niet in de weg.

Genoeg alternatieven
Hij noemt het importeren van varkensvlees uit Canada en de Verenigde Staten als alternatief. Amurao verwacht tevens dat de prijzen op de wereldmarkt dan mogelijk flink gaan fluctueren. In negatieve zin voor de varkenshouders in Duitsland en in positieve zin voor de Amerikaanse producenten.

De impact van de Filipijnen op de wereldmarkt groeit behoorlijk. De eilandengroep is wereldwijd de zevende grootste importeur van varkensvlees, en komt in 2018 op een geschat importvolume van 285.000 ton. De laatste laren is het volume sterk toegenomen.

Het is daarnaast waarschijnlijk dat andere (Aziatische) landen dezelfde houding hanteren als de Filipijnen. Zo wordt Pools varkensvlees al door enkele Aziatische landen geboycot, gezien de ziekte daar al enkele jaren heerst.

Tiende uitbraak in China
Ondertussen blijven de uitbraken van de ziekte maar binnenkomen. Alleen al in de afgelopen dagen zijn er weer 4 uitbraken bevestigd in China; ondertussen staat de officiële teller op 10. Het virus is in 6 provincies geconstateerd, die soms duizenden kilometers uit elkaar liggen. De tiende uitbraak werd donderdag 6 september vastgesteld in de provincie Anhui op een bedrijf met ruim 800 varkens.

China heeft inmiddels diverse maatregelen getroffen. Daarbij heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) als onderdeel van de Verenigde Naties (VN) deze week een spoedbijeenkomst belegd in Bangkok om mogelijke maatregelen te bespreken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden