Nieuws Politiek

Schouten: 'Slachthuis dicht bij herhaling misstanden'

7 September 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil slachthuizen kunnen sluiten als deze herhaaldelijk in de fout gaan. Dit zei de minister tijdens een Kamerdebat over misstanden in slachthuizen.

Veel partijen vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit strenger moet kunnen optreden als dat nodig is. Zo vindt Helma Lodders (VVD) dat boetes van zo’n €2.000 te laag zijn. Daarom wil zij van de minister weten of zwaardere sancties, of bij herhaaldelijke misstanden een sluiting, mogelijk is.

Schouten laat weten dat de boetes per 1 juli 2016 al zijn verhoogd: van €1.500 naar €2.500. Bij herhaaldelijk falen kunnen de boetes zich opstapelen. Deze kunnen dan oplopen tot 10% van de jaaromzet. "Het opleggen van 'stapelboetes' is, juridisch gezien, niet altijd even makkelijk", zo laat Schouten weten. Zo worden deze door het bedrijfsleven vaak aangevochten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Bij voorkeur cameratoezicht op vrijwillige basis 

Cameratoezicht
Ook het verplicht stellen van cameratoezicht in slachthuizen kwam ter sprake. Deze discussie speelt al langer. Onder het bewind van Martijn van Dam, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, bleek dat het verplichten van cameratoezicht kan, maar wettelijk gezien moeilijk te regelen is. Toentertijd is met een pilotproject gestart.

Volgens Schouten is het eerste pilotproject in 3 slachthuizen (varkens, pluim- en rundvee) in augustus afgerond. Deze wordt nu geëvalueerd. Ze roept slachterijen op om mee te doen aan eventuele 'vervolg-pilots'. De voorkeur van Schouten is dat de sector op vrijwillige basis meewerkt, zodat een wettelijke verplichting niet nodig is.

Als blijkt dat een slachterij herhaaldelijk in de fout gaat, wil Schouten sneller een verplichte sluiting of schorsing kunnen opleggen; mits de misstanden proportioneel zijn. Ook wil Schouten slachterijmedewerkers strafrechtelijk kunnen vervolgen. In het najaar komt de minister met een verdere uitwerking van haar plannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 7 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879868/schouten-slachthuis-dicht-bij-herhaling-misstanden][/url]
De slachthuizen in Nederland zijn too big to fall.
Sluiting van één van hen zal het dierenwelzijn op de boerderij ernstig in gevaar brengen door lange wachttijden voor de slacht, dus overvolle stallen.
Het, ons, systeem, grote bedrijven maken de kleintjes (met hulp van de overheid!) kapot, en daarna doen ze wat ze willen, zonder kans op represailles.
Jb 7 September 2018
De jeugd heeft de toekomst dit houd nooit op en werkt zwaar want controleurs hebben zelf het werk nooit gedaan
Johan 8 September 2018
Heel goede analyse Hans. Uiteindelijk zijn er maar enkele grote die zullen overleven. En dan zal er over niet veel meer, of over niks meer, hoeven gepraat te worden.
berkmortel 9 September 2018
camera's plaatsen ??? Dat ze die in Den Haag maar plaatsen zodat iedereen kan zien of daar wel gewerkt word voor hun geld en kunnen wij ondernemers, politiek Den Haag ook boetes opleggen bij herhaaldelijk falen van regelgeving die ons opgelegd worden en (tijdens de wedstrijd) weer aangepast cq veranderd worden. Houd toch op met nog meer bureaucratie kosten moeten uiteindelijk betaald worden van mensen die de handen nog uit de mouwen willen steken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden