Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Tsjechië mag vlees uit België niet controleren

4 Oktober 2018 - Kimberly Bakker

De Europese Commissie (EC) heeft laten weten dat eenzijdige handelsbeperkende maatregelen (zoals controles op vlees uit andere lidstaten) niet toegestaan zijn. De EC reageert hiermee op de dreiging van Tsjechië om vlees uit België te controleren op Afrikaanse varkenspest.

Volgens de EC gaat het om een wettelijk bindende regeling, die door alle lidstaten is goedgekeurd. "Elk lidstaat moet zich daar aan houden." Als een lidstaat zich niet aan die regels houdt, zal de EC maatregelen nemen. "Met name omdat er dan sprake is van ongeoorloofd protectionisme", zo meldt de EC.

Hard optreden tegen België
Tsjechië is zelf eerder ook door het virus getroffen. Het land eist daarom harde garanties dat Brussel voorkomt dat de ziekte zich verder in Europa gaat verspreiden. Het land laat daarnaast wel weten dat de controles nog niet begonnen waren, maar dat de plannen ook zeker niet van de baan zijn. Daarbij zou het vlees uit alle landen die getroffen zijn door het virus gecontroleerd moeten worden. Naast België zijn dat Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.

Alhoewel alleen Tsjechië gedreigd heeft met controles op vlees, heeft een aantal andere Oost-Europese lidstaten (voornamelijk landen die zelf ook getroffen zijn door Afrikaanse varkenspest) de EC wel informeel gevraagd om hard op te treden tegen België.

Maatregelen succesvol
De EC laat verder weten dat het wel bereid is om met Tsjechië in gesprek te gaan. "Maar, de aangekondigde controles zijn en blijven illegaal, omdat ze pas mogen worden gehouden als Brussel toestemming heeft gegeven." Al erkent de EC wel dat de maatregelen die Tsjechië eerder al genomen heeft (het tegengaan van de migratie van de zwijnenpopulatie) succesvol zijn geweest.

Ook geeft de Commissie toe dat het omheinen van parkeerplaatsen en de systematische verwijdering van afval van snelwegparkings, dringende en goede preventieve maatregelen zijn tegen de verspreiding. "Dit kan helpen om de situatie in België te controleren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden