ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

Trendbreuk in resultaat ForFarmers

1 November 2018 - Wouter Baan

Het beursgenoteerde ForFarmers heeft in het derde kwartaal van 2018 volumeverlies geleden in Nederland. Daarbij konden de stijgende grondstofkoersen, als gevolg van droogte, niet volledig worden doorberekend richting de afnemers. 

De resultaten in Nederland springen het meest in het oog. Zonder cijfers te noemen, meldt ForFarmers een lagere afzet in de melkveehouderij. De reden hiervoor is de krimp in de melkveestapel, als gevolg van het in 2018 ingevoerde fosfaatrechtenstelsel. In de varkenshouderij toont de totale afzet (inclusief losse grondstoffen) juist een stijging.

De afzet van mengvoer liep wel terug. De afzet in de biologische sector, via dochteronderneming Reudink, steeg licht. Per saldo is er minder volume afgezet, vergeleken met dezelfde periode in 2017. 

Trendbreuk
Het volumeverlies kan gezien worden als een trendbreuk, want lange tijd reeg ForFarmers kwartaal op kwartaal winsten aan elkaar. De afzet in het cluster Duitsland, België en Polen steeg wel, mede door de overname van het Poolse Tasomix. In het Verenigd Koninkrijk nam de voerafzet in de melkveehouderij toe, maar daalde de afzet van varkensvoer.

De EBITDA (maatstaf van de brutowinst voor aftrek van overheadkosten) laat volgens ForFarmers duidelijk een daling zien, gedreven door de resultaten in Nederland. Dit is een belangrijk parameter voor beleggers. De brutowinst daarentegen steeg wel.

Getemperde verwachtingen
Voor de komende maanden tempert ForFarmers de verwachtingen. Zo zal het integreren van 4 overnames tijd kosten, voordat dit tot voordelen leidt. Daarbij staan de marges (Nederland en Polen) onder druk. Dit als gevolg van stijgende grondstofprijzen, die reageren op droogte in belangrijke productieregio's.

Door de droogte zijn de waterstanden laag en daardoor is het concern vaak genoodzaakt om de logistiek deels over land te organiseren. Dit brengt extra kosten met zich mee, terwijl ook de energieprijzen (olie) stijgen.  

Koers omlaag
Het aandeel van ForFarmers is de beursdepressie in de maand oktober redelijk ongeschonden doorgekomen. Donderdagochtend 1 november noteerde het aandeel (10.00 uur) echter fors lager op €9,60 per aandeel, een daling van meer dan 5% vergeleken met de slotkoers van 1 dag eerder. Desalniettemin zijn analisten redelijk positief over de strategische koers die het bedrijf vaart. 

Het koersverloop van het aandeel in de afgelopen 5 dagen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kwartaalcijfers

Duidelijke trendbreuk in resultaten ForFarmers

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden