Shutterstock

Nieuws Intensieve veehouderij

Boeren naar rechter als slot op veehouderij blijft

2 November 2018 - Kimberly Bakker

LTO Noord en verschillende veehouders hebben 1 november laten weten dat zij naar de bestuursrechter te stappen als de provincie Groningen het slot op de intensieve veehouderij na 1 januari 2019 blijft handhaven. Dat meldt Dagblad van het Noorden, naar aanleiding van de vergadering van Provinciale Staten.

LTO Noord laat weten dat de uitbreiding van de intensieve veehouderijen mogelijk moet blijven als deze ver genoeg van de woonkernen liggen en dus geen hinder (kunnen) veroorzaken.

Provincie wil geen uitbreiding
De provincie Groningen geeft juist aan dat het niet wil dat er de komende jaren meer varkens en kippen worden gehouden. Daarbij beroept het zich op het feit dat schaalvergroting ervoor kan zorgen dat infectieziekten en resistentie tegen antibiotica van dier op mens kan worden overgedragen. Volgens de provincie zou dat de volksgezondheid bedreigen. 

Alma den Hertog van LTO Noord laat aan Dagblad van het Noorden weten dat ze een uitbreidingsverbod overdreven vindt. "Met een aandeel van 2,6% is de intensieve veehouderij hier een kleine speler. Toch zijn we vaak onderdeel van discussie, vooroordelen en angst."

We zijn vaak onderdeel van discussie, angst en vooroordelen

- Alma den Hertog

Investeren
Daarentegen laten veehouders juist weten dat ze meer dieren moeten houden om te kunnen investeren in dier- en milieuvriendelijke productie. De sector kreeg de afgelopen jaren de kans om met financiële hulp van de overheid alvast miljoenen investeren. Dat gebeurde bijna niet, omdat de markt voor diervriendelijk geproduceerd vlees (vooral in het buitenland) beperkt is.

GroenLinks geeft aan dit juist een reden is om het slot erop te houden. De partij wordt daarin gesteund door D66, de SP, de Partij voor de Dieren, de PvdA en de fractie Kaatee. Deze partijen hebben tezamen voldoende stemmen om het slot te handhaven. CDA en ChristenUnie zinspelen wel op een heroverweging van het provinciebeleid, maar geven ook aan het niet op de spits te willen drijven. 

Rechter komt aan bod
LTO Noord laat verder weten dat het de rechter gaat laten toetsen of een verbod op grond van de Omgevingswet juridisch wel standhoudt. "Wij vinden dat deze discussie een hoog gehalte 'waarom niet? Daarom niet' heeft", laat Taeke Wahle van LTO Noord aan Dagblad van het Noorden weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox