Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

België: 'Meer jacht op wilde zwijnen'

29 November 2018

René Collin, de minister van Landbouw in Wallonië, stelt voor om de jacht op wilde zwijnen in Wallonië op te voeren. In de gebieden waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, wil hij zelfs dat alle wilde zwijnen worden gedood.

"We willen de populatie wilde zwijnen in Wallonië over 2 jaar met 50% gereduceerd hebben. Voor gebieden waar geen Afrikaanse varkenspest aangetroffen is, is het doel om 30% meer zwijnen af te schieten", zo zei Collin dinsdag 27 november op een bijeenkomst.

De varkenshouders maken zich zorgen over het feit dat het virus zich zou gaan verspreiden naar hun bedrijven. Er zijn vooralsnog echter nog geen uitbraken op varkensbedrijven bekend. Met het voorstel van Collin, wil de Waalse regering het risico van verspreiding verminderen.

Negatief effect?
Niet iedereen is een voorstander van het voorstel. Volgens Klaus Depner, een expert in epidemieën, doet het doden van de dieren weinig tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Het virus kan namelijk maanden in een dood zwijn blijven zitten en zelfs dan kan het nog overdragen worden. Depner beweert dan ook dat het voor meer problemen dan oplossingen zorgt.

boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief