Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP spoelt aan in Taiwan, China scherpt regels aan

4 Januari 2019 - Tim Roetman

Op een eiland nabij Taiwan zijn 2 varkens aangespoeld die zijn besmet met Afrikaanse varkenspest (AVP). De dieren komen uit China en zijn gedumpt door een varkenshouder die ervan af wilde. Het betreft de eerste besmetting in Taiwan.

De varkens zijn gevonden op het eiland Kinmen, wat enkele kilometers bij China vandaan ligt. Het heeft geresulteerd in een verbod op de handel in varkensvlees tussen Kinmen en de rest van Taiwan. Daarbij is de overheid bang dat er nog meer besmette varkens in de zee zijn gedumpt. 

Nieuwe maatregelen
Eerder deze week was ook een uitbraak in China, waarbij een bedrijf met 73.000 varkens werd getroffen. Daarnaast werd het virus eind december bij een voerfabrikant aangetroffen. De fabrikant verwerkte dierlijke resten in het veevoer en die bleken besmet met Afrikaanse varkenspest. China heeft nu een verbod ingesteld op het gebruiken van dierlijke resten voor de productie van veevoer.

De Chinese overheid heeft nog meer nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo kan een varkenshouder, wanneer hij of zij een besmet varken niet meldt of de zieke dieren slacht en verkoopt, nu vervolgd worden. Ook moeten de slachthuizen vanaf 1 februari per partij controleren of er Afrikaanse varkenspest aanwezig is in het vlees. Als dit wordt aangetroffen, moet de slachterij alle varkens ruimen en mogen er de volgende 48 uur geen slachtingen plaatsvinden.

De gedupeerde varkenshouders krijgen wel een compensatie vanuit de Chinese overheid; ze kunnen namelijk rekenen op omgerekend €153 per geruimd varken. Dit moet varkenshouders stimuleren om ziektegevallen tijdig te melden.

Lokaal vlees kopen
Ook andere Aziatische landen nemen maatregelen tegen de uitbraak van Afrikaanse varkenspest; zo riep de Filipijnse landbouwsecretaris op om vooral vlees te kopen bij lokale varkenshouders. De eilandengroep is ook gestopt met het importeren van varkensvlees uit 13 landen, waaronder België en China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox