Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

China verwacht aantrekkende varkensprijs

16 Januari 2019 - Tim Roetman

Tang Ke, analist bij het Chinese ministerie van Landbouw, laat weten dat het aannemelijk is dat de varkensprijs in de tweede helft van 2019 een stijging gaat tonen. De voornaamste reden hiervoor is het beperkte varkensaanbod, wat met name wordt veroorzaakt door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Het Chinese landbouwministerie spoort de varkenshouders aan om hun varkensstapel aan te vullen, vooral om ervoor te zorgen dat er geen grote tekorten ontstaan. Het aantal fokzeugen is met 8% gedaald, ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast laat de gehele varkensstapel een daling van 5% zien. 

Stijgende prijzen
In januari is de Chinese varkensprijs nog niet gestegen als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Echter, volgens Tang Ke komt daar waarschijnlijk snel verandering in. Niet alleen hij heeft deze verwachting, want ook Rabobank meldde dat de prijzen dit jaar waarschijnlijk zullen stijgen. 

Door de uitbraken is de Chinese consument voorzichtiger geworden in het eten van varkensvlees. Daardoor zijn de hoeveelheden varkensvlees die wekelijks worden verhandeld met 14% gedaald. Dit zorgt er eveneens voor dat eventuele tekorten minder snel aan het licht komen. 

Harde maatregelen
Inmiddels is het virus op ruim 100 bedrijven aangetroffen. Het ministerie laat weten dat er al meer dan 900.000 varkens zijn geruimd. Wanneer de verspreiding doorzet, krijgt China te maken met grote tekorten. Het land verwacht dat het de tekorten voorlopig nog kan opvangen met reserves, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Daardoor is het opschroeven van de varkensvleesimport op de lange termijn onvermijdelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden