Shutterstock

Nieuws Varkensstapel

Aantal Duitse fokzeugen historisch laag

24 December 2018 - Tim Roetman - 7 reacties

Het aantal Duitse varkenshouders is dit jaar met 4,6% gedaald tot 22.400 stuks. Opvallend was dat vooral de zeugenhouders de handdoek in de ring gooiden. Door deze afname telt Duitsland het laagste aantal varkens in 15 jaar tijd en kent het land een historisch laag aantal fokzeugen. 

Uit cijfers van het Duitste statistiekbureau Destatis blijkt dat het aantal fokzeugenbedrijven met 6% is gedaald tot 7.800, waardoor in Duitsland nog 22.400 varkensbedrijven zijn. Dat zijn er 1.100 minder dan vorig jaar. Van deze 1.100 bedrijven waren 700 een vleesvarkensbedrijf en 600 een fokzeugbedrijf.

Hierdoor zijn er eveneens een stuk minder fokzeugen. Dit aantal kromp namelijk met 3,8% tot 1,8 miljoen, een nieuw dieptepunt. Hierdoor nam ook het aantal biggen af; dit jaar waren er 312.000 biggen minder dan vorig jaar, wat neerkomt op een daling van 3,9%.

Totale varkensstapel daalt
Ook de varkensstapel in Duitsland is behoorlijk gedaald; met 4,1% tot 26,4 miljoen varkens. Door deze afname staat het aantal varkens in Duitsland op het laagste niveau sinds 2004.

Opvallend is dat het aantal vleesvarkens tegen de trend in gaat, gezien dit aantal nagenoeg gelijk bleef ten opzichte van 2017. Duitsland telt nu 11,9 miljoen vleesvarkens, maar dit kan mogelijk nog dalen door het lage aantal biggen.

Reactie ISN
De ISN (de Duitse belangenbehartiger van varkenshouders) vond deze cijfers van Destatis niet verrassend, want de uitkomst ligt in lijn met het onderzoek dat de belangenbehartiger deze zomer publiceerde. Daarin stond dat de helft van de zeugenhouders in Duitsland van plan is om binnen 10 jaar te stoppen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Marco 24 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880888/historisch-laag-aantal-duitse-fokzeugen]Historisch laag aantal Duitse fokzeugen [/url]
Er komen minder varkens aan, het is alleen een kwestie van tijd.
twan 24 December 2018
Zijn ook weer landen in Europa waar ze die plaatsen weer dubbel en dik invullen. Dit is een gevolg van de productie verplaatsing die aan de gang is.
Gert 24 December 2018
Ze hebben nog wel even te gaan daar. Twee keer zoveel zeugen als Nederland op maar liefst vijf keer zoveel bedrijven. Daar gaat komende jaren nog driekwart van stoppen. De meesten hebben 100 hectare familiegrond achter de stal liggen en gaan gelukkig zodoende niet kapot. Uiteindelijk is de situatie dus rooskleuriger dan in Holland.
Joep 24 December 2018
Het zou ook dom zijn om in een situatie zoals hierboven gesteld. Net zolang door te gaan totdat ze de grond ook nog kwijt zijn. En bovendien stoppen ondernemers omdat ze van mening zijn dat de voorwaarden die nodig zijn om een goede boterham te verdienen er niet zijn en het niet zien gebeuren dat die er in de toekomst wel gaan komen. Dus veel stoppers betekend dat het op termijn nog niet beter gaat worden.

Het is ook moeilijk concurrenten met landen als Spanje met hun integraties. Daar wordt veel minder uitgegeven aan flauwekul als marketing kosten en gebakken lucht en buitenlandse avonturen van de toeleverende bedrijven. Dat moet je er hier allemaal bij betalen en daar heeft een boer geen klote aan.
Frans 24 December 2018
Spaanse voorsprong door integraties halen wij niet meer in. Voor alle gespuis wat op de boer loopt namens vooral de voerindustrie zijn we per bedrijf jaarlijks al 20.000 euro lichter.
Johan 25 December 2018
De marge op veevoeder is gigantisch, wat dat betreft kom je er met die 20000euro lang niet.
John 26 December 2018
Blijft vooral de vraag waarom de varkens in spanje 10 cent per kg meer opbrengen...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden