Inside Varkens

Wanneer komt er krapte op de Chinese varkensmarkt?

31 Januari 2019 - Wouter Baan - 6 reacties

De hoop op de Europese varkensmarkt is duidelijk gevestigd op China. Wanneer de Chinese vraag naar varkensvlees stijgt, liggen immers hogere varkensprijzen in het verschiet. Danish Crown is ervan overtuigd dat de vraag loskomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het vermoeden leeft dat er in China een tekort aan varkensvlees gaat ontstaan, is daar vooralsnog geen sprake van. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bieden Chinese varkenshouders massaal varkens aan. De prijzen staan hierdoor onder druk.

De Chinese varkensprijs staat medio januari (voor deze tijd van het jaar) zelfs op het laagste punt sinds jaren. Omgerekend naar euro’s noteert de prijs ietwat meer dan 13 Chinese renminbi (circa €1,70) per kilo levend gewicht. Hoewel dit in Europese begrippen een acceptabel niveau lijkt, is het naar Chinese maatstaven (ver) onder de kostprijs.

Regering vult vleesvoorraden aan
Door de hoge slachtcijfers komt uiteraard ook veel vlees op de markt. Dit wordt momenteel voor een relatief groot deel opgekocht door de Chinese overheid, die daarmee hun reserves wil opvullen. De reden hiervan is om een mogelijke prijspiek bij een tekort aan varkens (gedeeltelijk) te kunnen opvangen.

Daarmee wil China waarschijnlijk ook voorkomen dat de prijzen tot grote hoogtes rijzen, zoals in 2016 gebeurde. Dit brengt namelijk sociale onrust met zich mee en dat wil de regering koste wat kost voorkomen.

De varkensprijs in China noteert ver onder het 5-jarig gemiddelde. 

Krapte vanaf het tweede kwartaal
Toch is de vraag in hoeverre de Chinese (vlees)voorraden een eventueel tekort kunnen opvangen, omdat een krapper varkensaanbod op termijn waarschijnlijk is. Recent meldde het Chinese landbouwministerie dat de varkensstapel met 5% is geslonken en het aantal zeugen zelfs met 8% is gedaald.

De CEO van Danish Crown, 1 van de grootse exporteurs van varkensvlees naar China, verwacht dat het varkensaanbod vanaf het tweede kwartaal krapper wordt. Op korte termijn zijn de afzetmogelijkheden naar China volgens hem nog beperkt, vanwege de hoge slachtaantallen. Ook Vion deelde dat deze week mee. Vanaf het tweede kwartaal voorziet de CEO echter een kentering.

Invloed van Afrikaanse varkenspest
Wanneer het varkensaanbod daadwerkelijk krapper wordt, dan duurt het waarschijnlijk wel even voordat het tekort overslaat naar de vleesmarkt. Dit vanwege de voorraden die nu worden opgebouwd; in China, maar ook de Europese slachterijen vriezen momenteel veel vlees in. 

China verwacht dat de varkensprijzen in de tweede helft van 2019 gaan aantrekken. De Chinese varkensprijs kent de meeste jaren een duidelijk seizoenpatroon. Historisch gezien staan de varkensprijzen tot april/mei onder druk en daarna volgt meestal een opleving.

Al met al is het voorlopig afwachten hoe de situatie in China zich gaat ontwikkelen. Temeer omdat de uitbraken van Afrikaanse varkenspest een grote invloed hebben. Tot nu toe zijn er uitbraken gemeld in 24 provincies en zijn er meer dan 900.000 varkens geruimd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden