Opinie Laurens Maartens

Waarom renminbi wankelt, maar niet omvalt

8 Juli 2018 - Laurens Maartens

De Chinese renminbi glijdt onderuit als gevolg van de escalerende handelsoorlog. De Chinese overheid heeft echter al een dure les geleerd en zal de munt niet zomaar laten vallen.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China laat zich de laatste tijd steeds steviger voelen op valutamarkten. De renminbi is sinds half juni met ruim 4% gedaald, ten opzichte van de dollar. Dat is een flinke beweging voor een munt waarvan het koersverloop gecontroleerd wordt door de lokale overheid.

Die controle zorgt er ook voor dat de renminbi niet harder onderuit is gegaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld wel met de aandelenmarkt, waarop de regering een veel minder stevige greep heeft. Op de beurs van Shanghai zijn de beurskoersen al met 16% terug gevallen.

Goede balans
Het is nu zaak dat de Chinese overheid een goede balans vindt met het begeleiden van de glijvlucht van de renminbi. Als de munt te snel daalt, ligt een herhaling van de paniek uit augustus 2015 op de loer. Toentertijd zette de centrale bank de munt binnen 2 dagen zo'n 4% lager. Die onverwachte beweging zette de schijnwerpers op de grote kapitaaluitstroom, die de economie van het land dreigde te ontwrichten. De zorgen sloegen toen over naar westerse beurzen, die met soms met 5% of meer onderuitgingen.

Het heeft er alle schijn van dat China die fout niet nog eens wil maken. Yi Gang, de voorzitter van de Chinese centrale bank, heeft 3 juli beloofd de wisselkoers "stabiel te houden op een redelijk en gebalanceerd niveau". Na dit bericht veerde de munt met bijna 1% op. Aan de andere kant is een stijgende renminbi niet helemaal in het belang van het land. Met het oog op de handelsdrempels die de Amerikaanse president Donald Trump opwerpt, is een wat goedkopere munt wel zo prettig om de export een zetje in de rug te geven.

Vooruit denken
De economische maatregelen die China de afgelopen jaren nam, wijzen erop dat het land zeker 5 jaar vooruit denkt. Het verdedigen van de belangen op die termijn is veel belangrijker dan een morele overwinning in de handelsoorlog. Hoewel China uiteraard gezichtsverlies wil vermijden, kan het zich permitteren om niet heel scherp de confrontatie te kiezen. De economie wordt steeds meer gedreven door binnenlandse consumptie in plaats van door de exportsector.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat China de renminbi langzaam en geleidelijk verder laat dalen. Daarmee krijgt de exportsector iets meer lucht, terwijl Trump geen nieuwe ammunitie krijgt voor het nemen van nieuwe handelsmaatregelen. De laatste weken is de renminbi aan het wankelen, maar de Chinese overheid zal de munt niet laten vallen.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden