Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Vleesvarkenshouder wordt op geduld beproefd

11 Februari 2019 - Wouter Baan

Voor de vleesvarkenshouders is het wachten op betere tijden. Terwijl de biggenprijzen stijgen, maken de varkensprijzen nog nauwelijks aanstalten naar boven. Uit de Countus Biggen- en Vleesvarkensindex blijkt dat het rendement zelfs nog verder gedaald is.

De Vleesvleesvarkensindex daalde in de afgelopen weken met ongeveer 5 punten tot 59,4 punten, waarbij 100 punten het 5-jarig gemiddelde is. De daling wordt vooral veroorzaakt door oplopende bigkosten. Zo noteert de DCA BestPigletPrice inmiddels weer €40 per big, terwijl ook de andere noteringen in de lift zitten. Deze beweging verklaart tevens waarom de Biggenindex wel omhoog kijkt.

Weerstand op varkensmarkt
De varkensprijzen laten vooralsnog weinig aanstalten naar boven zien. De Duitse varkensprijs (VEZG-notering) steeg in de eerste week van februari met €0,04 tot €1,40 per kilo, maar deze beweging is niet gevolgd door de grote Duitse slachterijen. Het perspectief op de varkensmarkt op de wat langere termijn is niet slecht, maar de opwaartse potentie komt er nog niet uit. Ook de hoge mestafzetkosten drukken het rendement.

Zo noteren de DCA-ophaalbijdragen in Zuid-Nederland gemiddeld €27 per kuub. Historisch gezien is dat (extreem) hoog. In de andere delen van het land liggen de mestafzetkosten iets lager. Daarentegen zijn dalende mestafzetkosten waarschijnlijker nu het uitrijdseizoen voor de deur staat. Veel varkenshouders hebben genoeg putruimte om een eventuele prijsdaling af te wachten.

Verwachting: stijgende index
Ook de voerkosten vlakken hoogstwaarschijnlijk snel af. De prognose laat zien dat de Vleesvarkensindex de komende weken gaat stijgen, maar de vleesvarkenshouders worden vooralsnog behoorlijk op hun geduld beproefd.

Klik hier voor de grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden