Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Verdachten verspreiding AVP langer vast

13 Februari 2019 - Tim Roetman - 1 reactie

In België werden woensdag 6 februari 5 personen opgepakt, omdat ze verdacht worden van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest naar België. Nu is bekend geworden dat 2 van de 5 verdachten langer vast blijven zitten.

Volgens verschillende Belgische media moet 1 van die 2 verdachten zelfs minimaal 1 maand in voorlopige hechtenis blijven. Zijn zaak zal aan het einde van de maand voor de rechter komen. De andere persoon (een landeigenaar uit de regio Étalle) moet voorlopig ook nog geduld hebben, want zijn zaak is uitgesteld.

Dit laatste heeft vooral te maken met een technisch probleem. Doorgaans hebben de verdachten het recht om hun dossier 1 dag in te zien. Echter, doordat de computers niet goed werkten, kreeg deze persoon slechts 15 minuten de tijd. Daarom wordt zijn zaak pas volgende week behandeld en moet de verdachte in ieder geval tot dan in hechtenis blijven.

Import van besmette zwijnen
Het tweetal wordt verdacht van betrokkenheid bij de import van diverse besmette wilde zwijnen uit Oost-Europa. Dit is vermoedelijk de oorzaak van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België. Inmiddels zijn er ruim 450 dieren besmet met de dierziekte. Om de situatie in de hand te houden, worden wilde zwijnen in dit gebied gecontroleerd afgeschoten. Dat houdt in dat de afschot aan meerdere richtlijnen moet voldoen.

Opvallend is dat uit een onderzoek van de vakbond voor de bescherming van vogels blijkt dat 74% van de Belgen tegen de jacht op wilde dieren is. Dit wordt betreurd door de vereniging voor jagers. "De natuur is namelijk in gevaar door verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest", zo zegt Benoît Petit, voorzitter van een Belgische jachtvereniging. Hij impliceert daarmee dat de jacht moet worden doorgezet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Johan 13 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881343/verdachten-verspreiding-avp-langer-vast]Verdachten verspreiding AVP langer vast[/url]
Ogenblikje geduld aub. Op donderdag komen in België de kleine kinderen op straat. Eens horen wat die ervan denken zeker?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden