Shutterstock

Nieuws Klassieke varkenspest

Grote bedrijven getroffen door varkenspest Japan

25 Februari 2019 - Tim Roetman

Sinds de eerste uitbraak van klassieke varkenspest in Japan in september zijn ruim 47.000 varkens geruimd. Het land heeft al meerdere maatregelen genomen, maar het aantal uitbraken neemt nog niet in snelheid af.

Het OIE, de wereldorganisatie voor diergezondheid, spreekt inmiddels van 10 geïnfecteerde bedrijven, waarvan het grootste bedrijf ongeveer 13.000 varkens hield. Naast deze varkens zijn, ook wilde zwijnen besmet geraakt met de dierziekte; op 12 februari ging het om bijna 800 wilde zwijnen.

Wel of geen vaccinaties?
Klassieke varkenspest is niet gevaarlijk voor mensen, of andere dieren. Al is de ziekte voor varkens vaak wel dodelijk. In tegenstelling tot Afrikaanse varkenspest is voor klassieke varkenspest wel een werkend vaccin ontwikkeld. Desondanks zijn Japanners niet eensgezind over het gebruik van vaccinaties.

De varkenshouders in de geïnfecteerde gebieden pleiten voor het zo snel mogelijk inenten van alle varkens, terwijl de Japanse overheid dit als een strohalm ziet. Het gebruik van vaccinaties heeft namelijk grote gevolgen voor de export. Daarom wil Japan deze maatregel zo lang mogelijk uitstellen, en het liefst helemaal vermijden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden