Shutterstock

Inside Varkens

Meer zicht op hogere varkensprijzen

8 Maart 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

Na een kortstondige opleving zijn de varkensprijzen weer in slaap gesukkeld, althans daar lijkt het op. Toch verbetert het zicht op hogere varkensprijzen. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de jaarwisseling is het varkensaanbod in Nederland (zeer) ruim en moeten er wekelijks varkens worden doorgeschoven. Dat de Nederlandse varkensprijzen begin februari stegen, was een gevolg van de opleving op de Duitse varkensmarkt. 

Varkensaanbod slinkt wat 
Het voorjaar komt ondertussen dichterbij, en langzaamaan neemt het varkensaanbod minder ruime vormen aan. Wel zijn de interpretaties over het varkensaanbod verschillend, afhankelijk van de regio. In het zuiden van Nederland zijn nog relatief veel varkens, maar dit neemt niet weg dat het slachtcijfer een daling laat zien. In de afgelopen week werden 306.000 varkens geslacht, wat tot nu toe dit jaar het laagste aantal in een volle slachtweek is. 

Daarnaast laat het gemiddelde slachtgewicht (98,90 kilo in week 9) al 2 weken op rij duidelijk een daling zien. Op basis van de recente telling van de varkensstapel is het bovendien aannemelijk dat het aanbod in de komende weken verder slinkt. 

Veel plaatsingsruimte bij Duitse slachters 
In Duitsland was het varkensaanbod verhoudingsgewijs al krapper. Het aanbod dat wekelijks beschikbaar komt, laat zich al weken gemakkelijk plaatsen. In de afgelopen week werden 957.688 varkens geslacht, wat in lijn is met dezelfde week in 2018. Tot nu toe dit jaar zijn echter 8,5 miljoen varkens geslacht, wat 2,8% minder is dan dezelfde periode een jaar terug. 

Nederlandse handelaren die aan Duitse slachterijen leveren, beamen dat de varkens daar gemakkelijk weglopen. Daar gaf ook de Internetbeurs vrijdag 8 maart blijk van: de notering poetste de eerdere verlaging weg door met €0,01 te plussen tot €1,47 per kilo.

Kentering op vleesmarkt 
Ook op de vleesmarkt klaart de lucht wat op. Zo laat Danish Crown weten dat inkopende partijen in Europa vaker informeren en dat het sentiment aan het draaien is. De opgebouwde vriesvoorraden lopen langzaamaan terug. Ook trekken de prijzen van diverse karkasonderdelen volgens het Deense vleesconcern voorzichtig aan.

Vooral het voorstuk en de procureurs zijn op de Europese markt in trek. Buiten de Europese Unie (EU) is nog niet direct sprake van een zichtbare vraagverbetering, al wordt er meer optimisme geproefd omtrent de afzet naar China

DCA Beursprijs 2.0 nog stabiel 
De DCA Beursprijs 2.0 neemt echter nog geen voorschot op de verbeterende omstandigheden, maar het zicht op hogere varkensprijzen neemt wel toe. Of dit in de komende weken al tot uiting komt, moet uiteraard nog wel blijken. Voor nu blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €1,32 per kilo. De notering van levende varkens noteert vlak op €1,06 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden