Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China wil varkenshandel versoepelen

1 Maart 2019 - Tim Roetman

China wil het land opdelen in 5 regio’s, waarmee de Chinezen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest willen vertragen. Dit moet er ondertussen voor zorgen dat de handel in levende varkens niet lam wordt gelegd.

De voorgestelde maatregelen zorgen ervoor dat de varkenshandel binnen 1 regio versoepeld wordt. Eerdere restricties zorgden voor een onbalans, omdat het soms verboden was om levende varkens over de provinciegrenzen te transporteren. Het gevolg hiervan was dat sommige provincies kampten met een tekort aan slachtcapaciteit, terwijl in andere delen van het land juist een overaanbod van vleesvarkens was.  

Met de nieuwe maatregel gelden binnen 1 regio universele handelsregels en bestrijdingsmaatregelen tegen Afrikaanse varkenspest. Het doel is om ervoor te zorgen dat de handel in varkens niet verstoord wordt. Elke regio bevat 1 grote varkensprovincie, zodat de belangrijkste producerende gebieden worden losgekoppeld. Het plan is vorig week verstuurd naar de provincies en zij mogen er feedback op geven. Of het plan inmiddels is aangenomen, is niet bekend.

Grote bedrijven getroffen
De Afrikaanse varkenspest is inmiddels op ruim 130 locaties aangetroffen, verspreid door het hele land. Op 22 februari is er nog een varkensbedrijf met 11.000 varkens getroffen in een nieuwe provincie (Hebei). Met deze nieuwe uitbraak zijn slechts 3 van de 23 provincies in het land nog niet besmet met het virus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden