Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Rendement varkenshouder schiet omhoog

4 April 2019 - Tim Roetman - 8 reacties

Het rendement in de varkenshouderij heeft in de afgelopen 4 weken een flinke stijging laten zien. De Vleesvarkensindex en de Biggenindex van Countus zijn beiden namelijk fors gestegen.

De Countus Vleesvarkensindex is in maart met 18,8 punten gestegen tot 79,9 punten, waarbij 100 punten het 5-jarig gemiddelde is. Met name in de laatste 2 weken van maart is het rendement van vleesvarkenshouders fors toegenomen, mede door de stijgende varkensprijzen.

Ook de Countus Biggenindex is behoorlijk gestegen. Begin maart stond de Index op 99,4 punten, terwijl deze begin april al 117,2 punten noteert. Het is een stijging van bijna 18 punten. De zeugenhouders profiteren van de stijgende biggenprijzen, zo noteert de DCA BestPigletPrice inmiddels weer €50 per big.

Grote rol voor China
De forse opmars van de varkensprijzen wordt vooral veroorzaakt door het krappe (Duitse) varkensaanbod en explosieve vraag naar varkensvlees vanuit China. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is de Chinese varkensstapel hard slonken. Om de bevolking te voorzien van voldoende varkensvlees, heeft het land momenteel geen andere mogelijkheid dan grote hoeveelheden te importeren.

Opvallend is dat China zich daarbij voornamelijk focust op Europa en de Verenigde Staten. De verwachting is dat de vraag vanuit China voorlopig nog aanhoudt en daarom is vleesvarkenshouders er veel aan gelegen om volle stallen te hebben. Daar profiteren de biggenprijzen vervolgens namelijk weer van.

Stijgend rendement?
De Countus Indexen laten zien dat de verwachting is dat het rendement in de varkenshouderij de komende maanden blijft verbeteren. Dit wordt versterkt door het feit dat de voer- en mestafzetprijzen zich naar lagere niveaus bewegen.

De Varkensindex heeft een fikse stijging neergezet.
De prognose wijst uit dat het rendement voorlopig niet zal dalen.
Het rendement van zeugenhouders zet wederom een stijging neer.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
bep 4 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881949/rendement-varkenshouder-schiet-omhoog]Rendement varkenshouder schiet omhoog[/url]
Mag het eens een keer heel de winter hebben ze ons voor de gek gehouden maar ja dat zijn ze snel vergeten en deze prijs is nog maar de kostprijs .
Abonnee
Jan 5 April 2019
bep, als de huidige prijzen je kostprijs is zou ik me ernstige zorgen maken.
Bertje 5 April 2019
Jan is met weinig tevreden.....
BEP 5 April 2019
JAN OF REKEN JIJ JE EIGEN RIJK ?
Abonnee
rollade 5 April 2019
Jan en Bep, deze discussie zo tussen jullie laat ik maar in het midden.t Wat ik veel erger vind, is de kop van dit artikel. Er zijn een hoop mensen die alleen maar "koppen"lezen. EN hiermee dus gelijk denken dat die vleesvarkenshouders weer dik geld verdienen, maar volgens mij geeft dus dat getal wel weer dat we nog flink onder nivo zitten.
laat deze spookverhalen alsjeblieft achterwege. Ook slachterijen weten echt onze kostprijs van de sector wel, maar ook die hoef je hiermee de kat nog niet op het spek te binden, om dus binnen afzienbare tijd de varkensprijs weer te laten zakken.
5 April 2019
Dit jaar is nog altijd slechter, wat gemiddelde noteringen betreft, dan vorig jaar week 14. En we weten allemaal hoe dat afgelopen is. Laat je aub niet op hitsen door de praatjes van journalisten en parasiterende meelifters (periferie). Blijf op je hoede en houd de druk er op bij de periferie. Als dit een goed jaar wordt is dat mooi maar dat moet nog eerst GAAN gebeuren. En vergeet niet dat het buitenland ook niet stil zit, zeker nu er zo druk geschreven wordt dat de prijzen in de lift zitten. De vakbladen worden gesponsord door bedrijven die verdienen aan overproductie en die spinnen garen bij de ophitserij.
Cees 6 April 2019
Dat klopt de periferie en zijn praatjes, werk is er ook niet meer in de periferie. Staan wel wat fop-vacatures op internet in de trant van "wij zijn altijd opzoek naar goeie mensen" fabeltjes. Om de schijn hoog te houden. De periferie verliest zijn macht en belang in NL.
vanplateringen 6 April 2019
Cees, als ik zie hoeveel volk er b.v. bij de meelfabrieken rondlopen, dan krijg je spontaan koppijn. Alleen al bij AgruniekRijnvallei 120 man op kantoor en de buitendienst. Voor dat kleine beetje voer. Niet normaal toch of ben ik de enigste gek?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden