Shutterstock

Nieuws Klassieke varkenspest

Japan ruimt 75.000 varkens wegens varkenspest

20 April 2019 - Tim Roetman

Circa 8 maanden terug werd in Japan voor het eerst klassieke varkenspest geconstateerd. Sindsdien heeft het land al meer dan 75.000 dieren geruimd.

Japan kreeg in september 2018 voor het eerst te maken met de klassieke varkenspest. Nu, 8 maanden later, meldt de Wereldorganisatie voor de diergezondheid (OIE) dat er inmiddels 75.000 dieren zijn geruimd in het land.

Vaccineren
Japan is eind maart begonnen met het vaccineren van wilde zwijnen. Dit is een opvallende keuze, gezien varkenshouders al maanden schreeuwen om vaccinaties voor hun varkens. Echter, Japan vermijdt het vaccineren van varkens, voornamelijk omdat het de export van varkensvlees zal gaan belemmeren.

Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, worden op 900 plekken wilde zwijnen gevaccineerd. De vaccins worden door middel van het voer ingenomen. Dit betekent dat de dieren niet 1 voor 1 ingeënt hoeven te worden.

Meerdere bedrijven
Inmiddels zijn 27 varkenshouderijen getroffen door klassieke varkenspest. Op deze varkenshouderijen zijn 75.554 varkens geruimd. Daarnaast zijn er nog 506 wilde zwijnen ontdekt met het virus, waarvan er 134 overleden zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden