ForFarmers

Analyse ForFarmers

Hoe ForFarmers uit vorm raakte

14 Mei 2019 - Wouter Baan

Om in sporttermen te spreken: ForFarmers is uit vorm. Het beursgenoteerde veevoerconcern wist jaar op jaar prachtige cijfers te weerleggen, maar sinds zomer 2018 is er sprake van een trendbreuk. Sindsdien is 2 keer een winstwaarschuwing afgegeven en is de waarde van het aandeel bijna gehalveerd. Hoe kan dit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit een samenvloeisel van een reeks regionale voercoöperaties ontstond in 2000 het fusiebedrijf ABCTA, de voorloper van ForFarmers. In 2006 werd de naam veranderd in ForFarmers, waarmee gehoopt werd internationaal meer allure te krijgen. Sindsdien is de voercoöperatie doorgegroeid tot het achtste grootste mengvoerbedrijf ter wereld en de grootste van Europa.

ForFarmers valt op
ForFarmers is geen grijs veevoerconcern te noemen, maar wil juist fris, ambitieus en soms een tikkeltje brutaal overkomen. Het getuigt immers van lef om de grootste te willen zijn. Daarbij is ForFarmers er stellig van overtuigd dat de brexit louter kansen oplevert. Die verwachtingen steekt het concern niet onder stoelen of banken. Wellicht zijn de uitspraken een tikkeltje naïef, gezien de toekomst van het Verenigd Koninkrijk ongewis is. ForFarmers valt de laatste jaren tevens op door haar overnamedrift en de beursgang in 2016.

De beursgang werd niet gedaan om geld op te halen, maar met name om naamsbekendheid te generen buiten de agrarische sector. ForFarmers wil immers een interessante werkgever zijn, om zodoende talent aan zich te kunnen binden. Hoewel diverse leden van de coöperatie FromFarmers in eerste instantie terughoudend waren, werd de stap op aandringen van de directie toch gezet. Achteraf gezien hoor je weinig negatieve geluiden, waaruit je kunt concluderen de beursgang een succes is geworden.

Stabiel aandeel voor lange termijn
De tijd is ook in het voordeel van ForFarmers. Sinds de beursgang liet de koers, gesteund door het positieve beursklimaat, namelijk een duidelijke opwaartse lijn zien. Dat snoerde de monden van sceptici, want zij zagen hun eigendomsbewijzen immers meer waard worden. ForFarmers kon de afgelopen jaren ook prima resultaten weerleggen. De voerafzet nam ieder jaar toe en daarbij zit ForFarmers ruim bij kas om interessante bedrijven op te kopen. Diverse analisten waren de afgelopen jaren ook positief over ForFarmers en bestempelden het aandeel als een stabiele langetermijnbelegging.

De overnameambities van ForFarmers zijn waargemaakt. In de afgelopen jaren kocht het veevoerconcern namelijk 10 bedrijven op. In Nederland werd Vleuten-Steijn overgenomen, maar ook meerdere Belgische partijen kregen de blauwgroene kleuren. In 2018 deed het een overname in Polen. Zodoende is het veevoerconcern nu actief in 5 landen (Nederland, België, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk). In tegenstelling tot andere grote Nederlandse veevoerbedrijven (zoals Agrifirm en De Heus), die over de hele wereld zitten, opereert ForFarmers alleen in Europa. Deze aanpak wordt bewust gedaan om binnen de actieve landen (bijna) marktleider te kunnen zijn.

Geraakt door droge zomer
Tot de zomer van 2018 was er voor ForFarmers geen vuiltje aan de lucht. De krimp van de melkveestapel (door het fosfaatreductieplan) had weinig invloed op de afzetcijfers en de afzetvolumes in andere sectoren namen toe. Door de droge zomer nam de volatiliteit op de grondstofmarkt plots toe, zo werden tarwe en gerst fors duurder. Deze stijging kon ForFarmers, naar eigen zeggen, niet tijdig doorberekenen aan haar afnemers.

De lage waterstanden op de aanvoerroutes bij de fabrieken vormden een ander probleem, waardoor de logistiek deels over de weg plaatsvond. Dit bracht extra kosten met zich mee. De cijfers over het derde kwartaal van 2018 toonden een trendbreuk en vlak voor de jaarwisseling kondigde het veevoerconcern officieel een winstwaarschuwing af. De beleggers werden zodoende geattendeerd op de verwachting van fors lagere resultaten.

De beurskoers van ForFarmers daalt sinds de zomer van 2018. Sindsdien is het aandeel bijna gehalveerd, tot een slotkoers van €7,05 per aandeel op vrijdag 10 mei. Hoewel de droge zomer alweer even geleden is, heeft ForFarmers het tij nog niet kunnen keren. Ook het eerste kwartaal in 2019 was opnieuw minder. Bovendien werd aan het begin van mei gemeld dat 2019 vooralsnog niet beter wordt. In de prospectus voor de halfjaarcijfers denkt het bedrijf dat de EBITDA (de operationele winst) met 30% tot 35% daalt, terwijl de nettowinst waarschijnlijk halveert.

Boerenbelang staat centraal
ForFarmers presteert dus minder, al is de andere kant van deze medaille dat het boerenbelang boven het belang van de beleggers staat. Om de voerprijs concurrerend te maken, neemt het veevoerconcern al maanden genoegen met lagere marges. Daarmee wordt het tegenargument voor de beursgang, dat het rendement van beleggers centraal komt te staan, in de praktijk ontkracht. Het motto: 'door boeren, voor boeren' is ook na de beursgang nog steeds van toepassing.

De krimpende veestapel in Noordwest-Europa is op de achtergrond wel een zorgelijke ontwikkeling. ForFarmers is 'slechts' actief in een handjevol Noordwest-Europese landen, wat maakt dat de krimp van de veestapel in Nederland en Duitsland extra hard aan komt. De stap naar Polen werd daarom bewust genomen, omdat de veehouderij daar niet aan handen en voeten gebonden is. Vanuit risicospreiding is het goed mogelijk dat er op termijn nog een zesde land bijkomt. De vraag is of dat een Europees land wordt, of dat ForFarmers het verderop zoekt.

Uitdagende omstandigheden 
In Nederland jaagt ForFarmers nog steeds op overnames. In maart zei de directie van ForFarmers dat ze ieder Nederlandse mengvoerbedrijf op de korrel heeft. Met deze overnames kan het afzetvolume in Nederland naar verwachting redelijk op peil worden gehouden. Met de opkomst van de zelfmengers en afname in het aantal veehouders blijven de omstandigheden in eigen land niettemin uitdagend.

De blijvende veehouders worden steeds groter en krijgen zodoende een betere onderhandelingspositie. Nederlandse mengvoerbedrijven moeten elkaar de komende jaren waarschijnlijk nog meer beconcurreren om de blijvers aan zich te binden. Dat is de reden dat ForFarmers (qua marges) al maanden water bij de wijn doet. Dit mag de inkooporganisatie van het concern zich overigens wel aanrekenen. Door klimaatverandering liggen misoogsten in de diverse productieregio's vaker op de loer en zodoende blijven de grondstoffenmarkten volatiel.

Degelijk bedrijf
ForFarmers gaat uiteindelijk ongetwijfeld weer beter presenteren, al is de afdronk na een paar mindere kwartalen dat het veevoerconcern vatbaar is voor (weers)incidenten. Daarbij zijn de tijden van ongebreidelde groei waarschijnlijk verleden tijd. Ondanks de vormdip, is en blijft ForFarmers een bedrijf dat tegen een stootje kan. Daarbij is het een van de weinige agrarische bedrijven waar beleggers een graantje van mee kunnen pikken, al heeft de boerskoers nog even te gaan voordat die terug is op het oude niveau. Daarvoor moet ForFarmers eerst weer in vorm zien te komen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden