Agrifoto

Inside Voer

'Goedkoper mengvoer kan niet uitblijven'

15 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

De graanprijzen en prijzen voor sojaschroot zijn flink gedaald. 'Goedkoper mengvoer kan dan ook niet uitblijven', verwacht specialist Jan van Acht, die advies geeft op het gebied van varkensvoeding, inkoop en kwaliteit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als gevolg van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is de sojaprijs afgelopen week naar het laagste niveau sinds 2008 gezakt, zo meldt veevoercoöperatie Agrifirm in haar wekelijkse update over de grondstoffenmarkt. Echter, de graanprijzen, die fors gestegen zijn door de extreem droge zomer in 2018, zakten de afgelopen maanden procentueel gezien nog meer in waarde.

'Situatie in China is leidend'
Ook het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) liet vorige week weten een aanzienlijk grotere graanoogst te verwachten. Van Acht: "De belangrijkste factor voor het feit dat de grondstofprijzen voor veevoer aanhoudend onder druk staan, is de wereldwijd stagnerende vraag naar veevoergrondstoffen. Dat heeft vooral te maken met de situatie in China." Hij raadt veehouders aan om via bedrijfseigen voersamenstellingen grip te krijgen op de inkoop. Zo moeten zij kunnen profiteren van het verschil tussen de dalende grondstofprijzen en de prijs van mengvoer, want die daalt veel minder snel. 

"Er is altijd sprake van een na-ijleffect. De dalingen in de prijs voor de veevoergrondstoffen worden namelijk niet direct doorberekend. Wie zelf bepaalt hoe de voersamenstelling eruitziet, kan nu profiteren." Overigens blijven er ook factoren bestaan die wel een prijsopdrijvend effect kunnen hebben, zoals de weersomstandigheden in de Amerikaanse Midwest. In deze regio is het voorjaar door slecht weer en overstromingen heel laat. Ook de droogte, die in grote delen van Noord- en West-Europa nog altijd een rol speelt, heeft effect.

Herkomst van geïmporteerde soja
Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat er een forse verschuiving heeft plaatsgevonden in de herkomst van geïmporteerde soja. Daar waar vorig jaar niet meer dan ruim 35% van alle door Europa geïmporteerde soja uit de Verenigde Staten kwam, is dat percentage in minder dan 1 jaar tijd opgelopen naar meer dan 70%. Dat houdt volgens Van Acht rechtstreeks verband met de handelsoorlog  tussen China en de Verenigde Staten. De handelsoorlog zette de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen jaar in gang, terwijl hij met de Europese Unie juist een akkoord sloot over de handel in soja.

Op de kwaliteit van het mengvoer hoeft dit geen invloed te hebben, zegt van Acht. "Bij het samenstellen wordt met name gelet op productcriteria waar zowel de Zuid-Amerikaanse als Noord-Amerikaanse soja aan kan voldoen. De kwaliteitscontrole blijft voor alle grondstoffen van belang, dit staat los van de herkomst."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden