Agrifoto

Nieuws China

'Goedkoper voer door afnemende Chinese vraag'

17 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

Dat er 25% minder varkens in China zijn, heeft niet alleen voor een snel gestegen varkensprijs gezorgd. Het leidt namelijk ook tot dalende voerprijzen. Voordat de Afrikaanse varkenspest in China toesloeg, ging het grootste gedeelte van de wereldwijd verhandelde soja immers naar China.

Dit zal volgens Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research, over enkele jaren naar verwachting zorgen voor een groot prijsdal. Dit omdat de agrarische sector in zowel Noord- als Zuid-Amerika dan zal besluiten voer voor vleesvarkens in eigen land te gaan produceren, in plaats van veevoer voor export. Dit wordt versterkt door een combinatie van hoge varkensprijzen en lage sojaprijzen.

'Stijgend varkensaanbod'
Het varkensaanbod buiten China stijgt daardoor de komende jaren fors, waardoor er een groot overschot kan ontstaan wanneer de rust in China enigszins weerkeert. "In welk jaar dit plaatsvindt, is moeilijk precies in te schatten", zegt Hoste. "Met de varkenscyclus in het achterhoofd verwacht ik dat over enkele jaren. Dat het gaat gebeuren is zeer waarschijnlijk. Bovendien is het ook aannemelijk dat de varkensvleesconsumptie door stijgende prijzen zal dalen ten gunste van kippenvlees."

Hoste is geen voorstander van marktregulering door quotering. "Er is in Nederland al een vorm van quotering: de dierrechten. Elders in Europa is dat niet het geval. Een marktregulering voor de varkenshouderij is in de Europese politiek ook niet bespreekbaar. Laat het aan de vrije markt over. De markt regelt het wel."

'Financiële reserves opbouwen'
Hoste raadt de varkenshouders aan financiële reserves op te bouwen, in plaats van te investeren in schaalvergroting. "Verdere schaalvergroting is verleidelijk, maar het is de vraag of dat op veel bedrijven nog heel veel oplevert. De bodem wordt een keer bereikt. Als je investeert, sorteer dan liever voor op bijvoorbeeld stallen waarbij je ooit kunt omschakelen naar vrijloopkraamhokken. Het is handiger om nu rekening te houden met het puttenplan en looppaden. Daarnaast moet je als collectief ook investeren in ketensamenwerking en mestverwaarding."

De prijsschommelingen zijn en worden sterker dan voorheen, zo verwacht Hoste. "Onder meer door een uitbraak van een dierziekte of grenzen die dichtgaan door een handelsconflict. Dat is de prijs van afhankelijkheid op de wereldmarkt. Voldoende financiële reserve opbouwen, is dus aan te raden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden