Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Oogsttijd varkenshouder op punt van beginnen

7 Juni 2019 - Wouter Baan - 6 reacties

Uit de Countus Varkensindex blijkt dat het rendement in de varkenshouderij sterk is verbeterd. Waar het rendement van zeugenhouders momenteel piekt, moeten de oogstmaanden voor vleesvarkenshouders echter nog beginnen.

Nadat de biggenprijzen dit voorjaar enorme stijgingen hebben laten zien, zijn de noteringen nu ietwat afgevlakt. De DCA BestPigletPrice muteert al een paar weken stabiel op €57,50 per big. Daarentegen is de Nord/West-biggenprijs opgeklommen tot een record van €64 per big en handhaaft dit niveau gemakkelijk.

De hogere biggenprijzen maken dat de Biggenindex is opgeklommen naar 159,1 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Naast de hogere biggenprijzen, zien de zeugenhouders dalende voerprijzen. De prognose voorziet komende weken overigens wel een dalend rendement. Dit omdat de biggenprijzen historisch gezien in de zomermaanden onder druk staan, al is daar begin juni nog geen sprake van.

Verdere stijging Varkensindex
Het rendement van vleesvarkenshouders is ook verbeterd, maar minder hard dan dat van de zeugenhouders. De Countus Varkensindex noteert begin juni 123 punten. De prognose voorziet in de komende weken een verdere stijging, omdat de varkensprijzen de top waarschijnlijk nog niet hebben bereikt.

Bovendien gaat de prijs van vleesvarkensbrok verder dalen. Hoewel soms wordt gedacht dat de vleesvarkenshouders al volop van de prijsopleving hebben geprofiteerd, moeten de oogstmaanden eigenlijk nog gaan beginnen.

De Biggenindex is, na een snelle stijging, wat afgevlakt. 
De Varkensindex is eveneens gestegen, maar noteert pas kort boven het langjarig gemiddelde.
De verwachting is dat de Varkensindex verder aantrekt. 

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
v.arkenshouder 13 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882773/oogsttijd-varkenshouder-op-punt-van-beginnen]Oogsttijd varkenshouder op punt van beginnen [/url]
volgens mij gaat er niet veel geoogst worden! China koopt op dit moment bijna niks hier, afzet loopt niet! word de mester wederom blij gemaakt met een dode mus??
vanplateringen 13 Juni 2019
Zo vet is het niet momenteel, wel goed, maar niks extra's. Opbrengst minus nieuwe big moet normaal 100 euro zijn. Dat is het momenteel. Biggen zijn naar verhouding weer te duur, ook dat is normaal. Dus biggen niet duurder en de varkens nog een dubbeltje erbij, dan weer gelijke marge met fokkers.
Jan 14 Juni 2019
Je hoort mij als vleesvarkenshouder niet klagen met zware varkens van 200 euro en tarwe voor 19 euro. Wie nou nog niet binnen loopt.
markt 14 Juni 2019
van plateringen het is misschien een goed idee om iets anders te gaan doen
v.arkenshouder 14 Juni 2019
zelfmenger??
vanplateringen 17 Juni 2019
Markt, goeie adviezen zijn altijd welkom.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox