Rijksoverheid

Nieuws Varkenshouderij

Warme sanering vertraagd door staatsteunregels

18 Juli 2019 - 2 reacties

De geplande openstelling van de subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) op 15 augustus is uitgesteld. Het goedkeuringstraject met de Europese Commissie in verband met staatssteunregels kost meer tijd dan vooraf gepland.

"Het is een juridisch proces dat heel zorgvuldig moet plaatsvinden. Ook kunnen er vragen worden gesteld. Er is voortdurend contact met de Europese Commissie", luidt de toelichting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Verschoven tot najaar
Minister Carola Schouten wil voorkomen dat er na publicatie van de definitieve regeling in de Staatscourant onvoldoende tijd is voor varkenshouders om de definitieve regeling goed te beoordelen en een besluit te nemen. Zodra de staatssteungoedkeuring verkregen is, kan de Srv definitief worden gemaakt.

De uitgestelde regeling zal nu naar verwachting in het najaar voor een periode van 6 weken worden opengesteld voor inschrijvingen. Op het moment dat de goedkeuring van de Europese Commissie er is, kan de precieze planning definitief worden vastgesteld.

Goedkeuring financiële vergoeding
In de Srv staat omschreven dat varkenshouderijlocaties die geuroverlast veroorzaken en waarvan de eigenaren overwegen om te stoppen een subsidie kunnen ontvangen, bestaande uit enerzijds een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht en anderzijds een subsidie voor het waardeverlies van de stallen.

De hoogte van de subsidie voor de varkensrechten wordt enkele dagen voorafgaande aan de openstelling van de Srv vastgesteld op basis van de dan geldende marktprijs. Het Rijk stelt €180 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. De Europese Commissie toetst of deze financiële vergoedingen voldoen aan de staatssteunregels.

Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ans 18 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883297/warme-sanering-vertraagd-door-staatsteunregels]Warme sanering vertraagd door staatsteunregels[/url]
Warme sanering kan ook via stikstof. verkoop aan wegenbouw en Schiphol enz
Frans 18 Juli 2019
Het ministerie ziet ook dat de prijzen van varkens, biggen en rechten flink dalen, even uitstellen loont zich goed. Daarnaast gaan er in Den Haag steeds meer stemmen op om de limitering in gebied, geur en geld (3xG) er af te halen. De doelstellingen voor industrie en verkeer zijn zo relatief goedkoop te verwezenlijken. Een halvering van de varkensstapel is dichterbij dan menigeen denkt. Wanneer dit vrijwillig gebeurt kan daar ook niemand tegen zijn. De periferie heeft haar positie allang veilig gesteld buiten de landsgrenzen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

Politiek Kabinet Rutte IV

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

Opinie Geesje Rotgers

Hoe overheid stikstofkritiek poogde te verstikken

Kalverhouderij verder in het nauw gedreven

Nieuws Kalverhouderij

Kalverhouderij verder in het nauw gedreven

Drempelmaatregel ruggenteelt van de baan

Nieuws Akkerbouw

Drempelmaatregel ruggenteelt van de baan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief