Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Bulgaarse varkensprijs stijgt pijlsnel

5 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De prijs voor varkensvlees in Bulgarije is afgelopen maanden fors gestegen en de verwachting is dat de stijging nog niet ten einde is, zo zegt de Bulgaarse Association of Meat Processors. De prijsstijging wordt veroorzaakt door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, waardoor het land naar verluidt 20% van de varkensstapel moet ruimen.

Het land kende afgelopen week de vijfde uitbraak in 2 weken tijd. Daarom heeft Dessislava Taneva, de minister van Landbouw, de opdracht gegeven om te starten met de vrijwillige slacht van varkens op de 'backyard farms'. Dit zijn vaak kleinschalige, niet geregistreerde varkensbedrijven. Als deze varkenshouders dit negeren, dan heeft de voedselveiligheidsdienst een vrijbrief om over te gaan op het verplicht ruimen van de varkens op deze bedrijven.

Grootschalige protesten
Het besluit van de landbouwminister ontketende grootschalige protesten vanuit de varkenshouders. Zo blokkeerden zij de weg van Sliven richting Yambol, een van de belangrijkste transportroutes van het land. Daarnaast hebben verschillende regionale overheden aangegeven dat zij niet achter het besluit van de landbouwminister staan. Volgens de overheden zijn er onvoldoende compensatiemaatregelen ingesteld.

De minister blijft echter bij het standpunt dat backyard farms een slechte hygiëne hebben en daarom de verspreiding van het virus bevorderen. Uit een voorlopig onderzoek van de veterinaire diensten blijkt dat de eerste uitbraken waarschijnlijk veroorzaakt zijn door de oversteek van wilde zwijnen uit buurland Roemenië.

Hoge varkensprijzen
Circa 75% van de kosten voor het bestrijden van Afrikaanse varkenspest komt vanuit de Europese Commissie, zo schrijft Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis. Het ministerie in Bulgarije verwacht dat de kosten totaal op ongeveer $344 miljoen (€308 miljoen) gaan uitkomen. Daarnaast laat een woordvoerder van het landbouwministerie bij GlobalMeatNews weten dat het land naar verluidt 100.000 varkens verliest door de dierziekte. Dit is ongeveer 20% van de totale varkensstapel in het land.

Als gevolg hiervan is de prijs voor varkensvlees over de afgelopen weken met minstens 30% gestegen; van omgerekend €4,50 naar €7,50 per kilo. Daarnaast hebben lokale boeren zorgen over het aanstaande vleestekort, waardoor zij verwachten dat de prijs in de herfstmaanden met nog eens 15% gaat stijgen. De Association of Meat Processors verwacht zelfs dat de prijs aan het einde van het jaar met 50% is gestegen tot het hoogste niveau ooit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox