Shutterstock

Nieuws PAS

Stopper kan ammoniak-recht verzilveren

26 Augustus 2019 - 6 reacties

Door het wegvallen van de Programma Aanpak Stikstof (PAS) worden ammoniakrechten waarschijnlijk weer verhandelbaar. Stoppende varkenshouders doen er volgens Farmconsult goed aan om deze rechten om te zetten naar een andere diercategorie.

Henk Radstaak, adviseur bij Farmconsult legt uit: "Waarschijnlijk vallen we terug op de oude wetgeving nu de PAS van tafel is. Daarin was stalderen toegestaan en waren ammoniakrechten verhandelbaar." 

Varkenshouders (die deelnemen aan de stoppersregeling 2020) lopen volgens Radstaak echter de kans dat de ammoniakrechten in het nieuwe jaar door de gemeente worden ingetrokken. Daarom doen deze ondernemers er goed aan om de ammoniakrechten over te hevelen naar een andere diercategorie, bijvoorbeeld vleesvee. Een voorwaarde is wel dat de stallen nog intact zijn.

Omvang lastig te zeggen
De omvang van de kwestie is volgens Radstaak lastig te zeggen. Temeer omdat niet precies in beeld is hoeveel stoppers er zijn. Radstaak zelf rekent op ongeveer 1.000 stoppende varkensbedrijven. Wat de rechten waard zijn, kan hij nog niet zeggen. Volgens de adviseur hangt dit waarschijnlijk af van de ligging van het bedrijf. "Hoe dichter de locatie bij een Natura-2000 gebied ligt, des te hoger de stikstofdepositie en daarmee de waarde van de rechten."

De landbouwsector produceert dankzij ammoniakrechten legitiem stikstof. Voor andere sectoren kan dit interessante ontwikkelruimte zijn.  Bijvoorbeeld voor de bouw- en infrasector. "Veel is nog onduidelijk, maar de eventuele baten zijn te groot om deze kans te laten schieten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Jp kievit 28 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883776/stopper-kan-ammoniak-recht-verzilveren]Stopper kan ammoniak-recht verzilveren[/url]
Na 25jaar werken voor het minimumloon tov de bedrijfs cao is nu de tijd aangebroken om te scoren als mogelijk is nimmer stoppen overheid en provincie betalen een hongerloon
Abonnee
varkenshouder 28 Augustus 2019
Stopper kan ammoniak verzilveren
Is deze uitspraak terecht?
Naar mijn mening verliest de stopper per 1-1-2020 zijn ammoniakrechten als hij geen aanpassing doet.
Dus zijn vergunning aanpast.
Of is deze gedachte niet juist?
Ook aanpassen met de PAS uitspraak geeft problemen hoe zal men hiermee omgaan? Of wat kan de stopper doen om zijn ammoniak rechten te behouden of eventueel veilig stellen om in de toekomst beslissingen over te nemen.
tempo 28 Augustus 2019
las artikel dat lto tegenstander is van ammoniakrechtenhandel.
Abonnee
Kjol 31 Augustus 2019
tempo schreef:
las artikel dat lto tegenstander is van ammoniakrechtenhandel.
LTO raakt zijn bestaansrecht kwijt, ze kunnen zich beter gaan richten op de opheffing van de NL agrosector en uiteindelijk zichzelf.
Het boek is uit....als eerste voor de veehouderij de rest volgt.
tinus 7 September 2019
eind jaren 90 werd er 90 gulden/kg betaald voor ammoniakrechten door alleen de veehouderijsector...nu zal dat zomaar kunnen verdubbelen omdat industrie en overheid en woningbouw zeer veel euro's te besteden hebben om plannen te realiseren....Bovendien zal door afroming er nog grotere schaarste ontstaan...dierrechten daarentegen zullen waardeloos worden en zo hebben we een nieuwe veel strengere beperking terug gekregen.........waardeloos als je nog wat groeien wil.....erg leuk als je stoppen wil....
peter 7 September 2019
De uitspraak van de raad van staate met betrekking tot de PAS is er momenteel voor dat er minder woningen gebouwd worden komende tijd ,want binnenkort gaat de hypotheek rente langzaam stijgen en om ervoor te zorgen dat het huidige financiële systeem niet instort (huizenprijzen) is zo'n bouwstop politiek gezien noodzakelijk om de huizen prijzen op peil te houden! De MOB is een verlengde van de politieke elite deze geven ze te pas en te onpas gelijk als het in het elite straatje ligt !!! De Prijs voor ammoniakrechten is voor Schiphol en andere multinationals géén probleem, dus stoppende boeren niet te snel verkopen!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Stoppersregeling

Stopper mag niet elders zelfde dieren gaan houden

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox