Shutterstock

Nieuws PAS

Boerenbedrijven in trek vanwege de PAS

21 Augustus 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

Ondernemers die hun bouwprojecten door de uitspraak rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zagen stranden, zoeken naarstig naar alternatieven. Met het opkopen van boerderijen wordt gedacht stikstofruimte te winnen, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Niet alleen de landbouwsector, maar ook de bouw- en infrastructuur zijn enorm geraakt door het besluit van de Raad van State. Lambert Polinder van Agrifirm stelt dat bedrijven in deze sectoren zich daarom oriënteren of de stikstofruimte van de stoppende boerenbedrijven overgenomen kan worden om vertraging van bouwprojecten te voorkomen.

LTO Nederland herkent zich hierin. Bestuurder Trienke Elshof zegt in de krant: "Het is niet zo dat projectontwikkelaars het boerenerf op komen rijden, maar van adviseurs horen we wel dat ze zich aan het oriënteren zijn."

Uitspraak geeft grote gevolgen
Nederland telt 166 Natura 2000-gebieden, waardoor de uitspraak op veel plaatsen gevolgen geeft. Zo gaat de verbreding van de A27 voorlopig niet door. Ook is een groot woningbouwproject in Roermond in de ijskast gezet. Daarnaast staan ruim 3.000 boerenbedrijven schaakmat. Zo heeft de rechtbank Limburg recent nog 38 verleende vergunningen van veehouderijbedrijven in de provincie vernietigd.

Een adviescommissie, onder leiding van oud-politicus Johan Remkes, is door de regering aangesteld om met aanbevelingen en oplossingsrichtingen te komen. Ook heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) deze week aangegeven dat de evaluatie van de PAS naar voren wordt gehaald. Deze stond gepland tussen juli 2020 en juli 2021, maar de minister gaat daar eerder mee aan de slag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
voor niks melker 21 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10883714/boerenbedrijven-in-trek-vanwege-de-pas]Boerenbedrijven in trek vanwege de PAS[/url]
Het lijkt er op dat Nederland door een hand vol milieu idioten wordt geregeerd.Vreemd dat de regelgeving zo iets mogelijk maakt.
Kijken of er straks nog zoveel op meneer Klaver en zijn vrienden gaan stemmen ,als ze hun baan en veel geld kwijt zijn door deze mafkezen.
Pater 21 Augustus 2019
Als bouwfondsen of overheid een grote zak geld mee brengt kan men mijn bedrijf wel kopen dan ga ik wel naar het buitenland ik ben het gezeik met de linkse maffia helemaal zat
Abonnee
Kjol 21 Augustus 2019
Als er op deze wijze grootschalig een warme sanering kan plaatsvinden dan moet dat velen toch goed in de oren klinken, overzees zijn er legio mogelijkheden en kansen. Wel iets om over na te denken lijkt me.
Nu zal eerst de wetgeving moeten worden aangepast om stikstofruimte uit de agrarische sector over te kunnen zetten naar de bouw of infrastructuur, daar is de commissie Remkes nu druk mee doende om ondermeer dit uit te zoeken.
Vof Dijkema 21 Augustus 2019
De pas is dikke onzin zoiets bestaat alleen in Nederland over de grens bestaat die flauwekul niet het blijkt nu wel dat de overheid doorgedraaid is met hun stikstof durf te wedden dat ze de veestapel willen inkrimpen kan me wel voorstellen dat boeren willen emigreren
duurzaam producent 22 Augustus 2019
welk peiljaar heeft Nederland ten opzichte van de andere EU landen?
of is Nederland het EUpeiljaar al enkele jaren voorbij geraasd?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden