Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Varkensvleesimport China in juli verdubbeld

28 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

China heeft in juli 2 keer zoveel varkensvlees geïmporteerd als in juli 2018, zo tonen nieuwe cijfers van Reuters. De oorzaak? Een daling van de binnenlandse productie als gevolg van alle uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Daarbij zijn er opnieuw uitbraken geconstateerd in Myanmar.

De varkensvleesimport (exclusief bijproducten) komt in juli uit op 182.227 ton, wat een verdubbeling is ten opzichte van juli vorig jaar. De import is daarmee bijna gelijk aan mei (187.500 ton), maar is wel hoger dan vorige maand (160.467 ton). De sterke stijging ten opzichte van vorig jaar wordt veroorzaakt door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

De Chinese varkensstapel is als gevolg van de dierziekte flink afgenomen, waardoor het importcijfer over de eerste 7 maanden van 2019 een sterke stijging laat zien. De import ligt namelijk 36% hoger dan in 2018, op bijna 1 miljoen ton. Voor de komende maanden wordt een verdere toename verwacht.

Nieuw bedrijf in Vietnam
New Hope Group, een van de grootste Chinese landbouwbedrijven, heeft zich niet laten afschrikken door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan om in Vietnam 3 varkenslocaties te bouwen en de eerste daarvan is afgelopen week voltooid. Deze locatie bevindt zich in de provincie Binh Phuoc en zal naar verwachting jaarlijks 300.000 varkens slachten.

De andere 2 locaties bevinden zich in de provincies Thanh Hoa en Binh Dinh en gaan datzelfde aantal varkens moeten slachten. Het bedrijf laat ook weten dat het zich niet laat intimideren voor de ziekte. "Voor ons is dit zowel een uitdaging als een kans. In bijvoorbeeld China zal de komende jaren meer aandacht zijn voor de productie van varkens, als gevolg van de afgenomen varkensstapel", meldt het in een verklaring.

Meer uitbraken in Myanmar
De overheidsinstanties in Myanmar hebben afgelopen week gemeld dat er 2 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest zijn aangetroffen. Het gaat om kleinschalige uitbraken: 1 uitbraak bij 3 varkens en 1 uitbraak bij 60 varkens. Beide gevallen zijn aangetroffen nabij de grens met China en Laos.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden