Pali Group

Nieuws Politiek

D66 wil helft minder varkens in Nederland

9 September 2019 - 27 reacties

Regeringspartij D66 kondigt maandag 9 september aan dat het aantal varkens en kippen in het land gehalveerd moet worden. Op deze manier ziet de partij mogelijkheden om ruimte te creëren voor woningbouw.

Het plan, dat afkomstig is van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, volgt op de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde een paar weken terug dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet goed werkt. Door die uitspraak staan duizenden bouwprojecten op losse schroeven. De Groot meldt dat 70% van de stikstofuitstoot uit de landbouwsector afkomstig is. "Daarvan komt het merendeel uit de intensieve veehouderij", zegt hij tegen de NOS. "Daarentegen is de bijdrage van deze sector aan onze economie nog geen 1%. De verhouding is dus compleet zoek."

Door ongeveer 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen minder varkens te houden, zou de stikstofuitstoot fors moeten afnemen. "Hierdoor ontstaat er weer meer ruimte voor woningbouw", aldus De Groot. Concreet wil D66 dat boeren stoppen óf overstappen op kringlooplandbouw. "Daarbij moet de overheid in beide keuzes financiële ondersteuning bieden. Ook vinden wij dat er extra geld moet komen om bedrijven uit te kopen", zo meldt De Groot bij het Algemeen Dagblad. In het Klimaatakkoord is ook €0,5 miljard beschikbaar gesteld om boeren uit te kopen. De regeringspartij wil dat dit geld, waarvan volgens het Kamerlid nog niets is uitgegeven, snel wordt ingezet.

'Dit is niet de oplossing'
In een eerste reactie meldt CDA het plan van D66 niet direct te omarmen. "De landbouwsector in 1 pennenstreek afschrijven, is geen oplossing voor de stikstofproblematiek", schrijft Jaco Geurts (CDA) op Twitter. Hij vervolgt op Facebook: "Het vraagt om een integrale afweging van de economische activiteiten. Dat is een ingewikkelde legpuzzel waar de commissie Remkes nu naar kijkt."

Maandagmiddag heeft ook minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) redelijk geïrriteerd op het plan van D66 gereageerd. Volgens haar is het plan onrealistisch en vormt het geen oplossing voor het probleem. Bij de inloop van de ministerraad zei ze: "Het is niet chic dat je als boer of boerin, die elke dag hard werkt, in de krant leest dat je wel kunt verdwijnen. Het gaat hier immers wel om onze voedselvoorziening."

Ook Hans van de Heuvel, de directeur van LTO Nederland, is duidelijk niet te spreken over het plan. Hij meldt bij BNR Nieuwsradio dat De Groot de verkeerde tabellen heeft gebruikt. "De stikstofuitstoot bedraagt niet 70%, maar 40%. De partij maakt gebruikt van verouderde tabellen." Daarnaast zegt hij dat het plan niet alleen effect heeft op de boer en tuinder, maar op de gehele keten. "Dat lijkt De Groot zich niet te beseffen."

GroenLinks pleit voor noodwet
Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks, stelt in een reactie op het plan van D66 dat nog voor het einde van de maand september een noodwet moet komen om de problemen rondom de stikstofuitstoot aan te pakken. Daarnaast wil hij, net als De Groot, dat het kabinet extra geld uittrekt voor het uitkopen van boeren. "Wij hebben €500 miljoen per jaar in gedachten en dat dan 15 jaar lang." Dit moet ervoor zorgen dat de bio-industrie in die periode gehalveerd kan worden.

Klaver focust zich echter niet alleen op de landbouwsector, maar stelt dat de noodwet ook moet vastleggen dat er een verbod komt op de groei van vliegverkeer. "Tevens moet de maximumsnelheid op alle snelwegen weer teruggebracht worden naar 120 kilometer per uur. Op snelwegen die door of langs natuurgebieden lopen, moet de snelheid terug naar 100 kilometer per uur", stelt hij in een verklaring.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
Abonnee
melkert 9 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883922/d66-wil-helft-minder-varkens-in-nederland]D66 wil helft minder varkens in Nederland[/url]
wel apart die De groot van D66, voordat hij in de politiek ging was hij directeur van de NZO.
Lekker je oude nest bevuilen met feitelijke onjuistheden.
De keuze is dus wonen of eten..............
Bert 9 September 2019
D66 moet zeker zieltjes winnen,
Vlieg en autoverkeer laten halveren door meer in eigen land op vakantie te gaan met de fiets,4 vliegen in èèn klap minder vliegen,auto's,wegen en ruimte voor woningbouw!!
frits 9 September 2019
triest dat ene tjeerd de groot die nog nooit ze handen heeft vuilgemaakt, een sector wil saneren waar al generaties aan familiebedrijven dag in dag uit werken voor voedsel voor heel Nederland en daarbuiten. Zo’n vent heeft geen recht van spreken als je et mij vraagt.
Gerard Groot Koerkamp 9 September 2019
Twee dagen alle supermarkten blokkeren.Kijken of het besef komt dat de boeren een functie hebben.
proefballon 9 September 2019
de Groot heeft zn keus al gemaakt: als voormalig NZO-er moeten kippen en varkens halveren. Over koeien zegt ie nix.
Kjol 9 September 2019
Tjeerd heeft de taak op zich genomen om uit te spreken wat het raamwerk is waar de regering binnenkort mee gaat komen.
Don’t shoot the messenger!
Verder was er niemand die de ballen had, de plannen liggen al op tafel en binnen 4 weken is het een feit.
Abonnee
betweter 9 September 2019
alle D66 stemmers het land uit
dan heb je stikstof zat
Jan kievit 9 September 2019
Dit is de verborgen agenda van paard en wagen min v landbouw mevr schouten van christen unie en tjeerd de groot van d66 en is de uitvoerig van het plan van lj brinckhorst .sector genoten die geen opvolger hebben verkoop je huid zo duur mogelijk .laat je betalen voor 50jaar minder dan het miniumloon en 80uur werken in week
Kjol 9 September 2019
CDA zal ook voor stemmen, ze durven het alleen niet te zeggen, politiek spelletje. Er komen wat verzachtende woorden straks en links en rechts krijgen de boeren kettinkjes en kraaltjes toebedeeld maar saneren gaat gebeuren.
Gijs 9 September 2019
Als de boeren fatsoenlijk betaald boeit het me niets.
Veel jonge boeren of 50 plus boeren zonder opvolger hebben er langzamerhand toch wel genoeg van.
Denk dat de periferie zich meer zorgen moeten gaan maken. Hun makkelijke verdienmodel van de boer betaald alles gaat weg vallen.
Fries 9 September 2019
Nederland als klein landje is 2e van de wereld w.b.t. export
van landbouwproducten en dat is op termijn onhoudbaar, volgens mij.
Allee 9 September 2019
Over de rug van de boer die 270% zelfvoorzieningsgraad in stand houden gaat nooit stand houden....... niet de helft weg van de varkens ,maar 2 derde..... dan zitten we altijd nog op 100% en dat is meer dan genoeg in dit kleine poep landje......

Voor die overige 170% van de varkens hebben we dan ook helemaal geen kringlooplandbouw meer nodig...... dat is pas duurzaam.

En voor de boer geld : Onthoud één ding , een goed rendement begint bij 100% zelfvoorziening.
sandalen 9 September 2019
Tjeerd de groot weet dat die paar boeren stemmen hem niet veel schade kunnen aanrichten.
Abonnee
plantuitje 9 September 2019
maar Tjeerd gaat de boeren ruimschoots compenseren straks verdien je met 1000 varkens meer dan nu met 5000 geweldig idee van Tjeerd een echte vriend van familiebedrijven in de landbouw
schoenmakers 1 9 September 2019
boeren compenseren ken men niet meer in onze maatschappij, het waterschap wil een waterberging op mijn land maken, ik moet minstens 100.000 euro slechter worden om tot een akkoord te komen, is toch ook een maatschappelijk doel dat het stedelijk gebied niet overstroomt.
Eddy 9 September 2019
De ammoniakemissie is sinds 2010 vrijwel stabiel op een niveau van 110 à 115 miljoen kg NH3. De melkveehouderij heeft in 2016 met 54 miljoen kilo uit dierlijke mest het grootste aandeel, gevolgd door de varkenshouderij met 19 miljoen kilo en de pluimveehouderij met 10 miljoen kilo.

https://www.agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx?subpubID=2232&themaID=2282&indicatorID=2007§orID=2256

Waarom moet dan de varkenshouderij en de pluimveehouderij halveren en de melkveehouderij niet?
hosternokke 9 September 2019
word het niet tijd om massaal van ons te laten horen roep elke zelfstandige voedselvoorziener op om landelijk te demonstreren laat zien waar je voor staat !!!! nu de varkens en kippen de rest volgt ..maak een vuist !! tis genoeg geweest
tem 9 September 2019
hebben de linkse mensen de pas niet toevallig bedacht om de boeren dwars te zitten .en nu zitten ze zelf op de blaren, en moeten de boeren het voor een twede heer lijden.
Fries 9 September 2019
De voedselvoorziening mag niet in gevaar komen, zegt min.Schouten. Ik vermoed dat ze de exportpositie bedoelt.
Allee 10 September 2019
Fries goed gezien en daar draait alles om , over de ruggen van de boeren....maar niet lang meer... de lasten gaan van de rug van de boeren en komt er bij de burger weer bij op....... denk maar na welke kosten dat al wel niet zo zijn allemaal........Dit word nog interessant.
Verdonschot 10 September 2019
Deze meneer van D’66 moet nu al een lintje krijgen een geweldig idee
Inderdaad als je in Brabant woont zijn er meer kippen als mensen die graag een huis willen en nu niet kan te gek voor woorden
Mijn stem krijgt hij mijn leven lang stank en vies drink water nog niet besproken is ook een item ps water zijn straks zoveel chemicaliën in dat het waterschap zegt we krijgen het niet zuiver duurdere kosten en de gewone man betaald het weer !!
petatje 10 September 2019
@verdonschot: het minimaliseren van bepaalde bevolkingsgroepen doet me denken aan 85 jaar geleden. Heeft dat uw steun?!
Die persoon en zijn partij die u zo geweldig vindt, heeft die een oplossing voor de 45miljard die de sector netto exporteert en onze betalingsbalans beetje rechthoud, of heeft u hem? U heeft ook vast werk voor de 100.000 werkenden wiens baan hieraan gerelateerd is!
En verder neem ik aan dat u ook voor het verbod van humane medicijnen bent, die vormen n amelijk een veelvoud in tonnen ten opzichte van de landbouw gerelateerd stoffen in ons drink en oppervlaktewater. Kortom beste heer Verdonschot, vorm uw mening op basis van feiten en lange termijnvisie voordat u politici zonder visie en een dubbele agenda nakakelt als een kip zonder kop. Fijne dag verder.
Roy 10 September 2019
@verdonkschot, als al die d66 figuren hun drugs eens laten staan, dan wordt ons drink- en oppervlaktewater pas beter.

Abonnee
Zuidboer 10 September 2019
Mensen als de Groot en zijn adept Verdonschot zouden ze permanent de toegang tot de supermarkt moeten verbieden zodat ze weten wat het is om zonder vreten te komen zitten. Deze mensen zijn immers ons goede voedsel niet waard. Als je daadwerkelijk wat wil bereiken op het gebied van milieu zul je zoals terecht is gesteld het aantal mensen in dit land drastisch moeten inperken ipv de hoeveelheid dieren. Ik zou tegen deze heren willen zeggen geef het goede voorbeeld en donderstraal zelf maar lekker op.
Abonnee
dave 10 September 2019
dit soort domme voorstellen kun je toch niet serieus nemen. we hebben het hier wel over vrije ondernemers, daar blijf je vanaf. Alleen in het communisme niet. Daar wil het linkse gepeupel waarschijnlijk weer heen. Allemaal arm onder een sterke leiding. Leuk vooruitzicht voor Nederland.
Cagri 10 September 2019
Goed plan van die De Groot, de Nederlandse landbouw terug naar toestanden uit de jaren 60; kan men in Brazillie naast runderen ook gaan varkens kweken, juist nog effe een bosje opruimen...
Roel 13 September 2019
Waar kan je aanmelden voor demonstratie den haag
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Politiek Peiling

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief