Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesexport VS verbreekt records

12 September 2019 - Kimberly Bakker

De exportcijfers van Amerikaans varkensvlees hebben in juli meerdere records gebroken, zo tonen nieuwe cijfers van het ministerie van Landbouw aan. De uitvoer naar Mexico steeg daarnaast opnieuw, terwijl de export naar Japan juist lijdt onder de hoge importtarieven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Meat Export Federation blijkt dat de varkensvleesexport in juli met 32% is gestegen naar 233.242 ton, waarmee het oude record uit april 2018 wordt verbroken. De exportwaarde bedroeg $623,3 miljoen, wat een stijging van 34% is. Daarmee zet ook de exportwaarde een record neer. In de eerste 7 maanden van dit jaar hebben de Verenigde Staten 2% meer varkensvlees geëxporteerd (tot 1,48 miljoen ton).

De varkensvleesexport was in de maand juli goed voor ongeveer 29,3% van de totale Amerikaanse varkensvleesproductie. Dit is een stijging van 24,7% ten opzichte van 1 jaar geleden. Over de eerste 7 maanden van het jaar is 26,3% van de totale varkensvleesproductie in de Verenigde Staten geëxporteerd.

Records ondanks handelsoorlog
Ondanks de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, heeft de uitvoer naar China zeker bijgedragen aan de behaalde records. De export naar het Aziatische land bedroeg in juli 68.657 ton, wat ruim 3 keer zoveel is als vorig jaar. Daarnaast steeg de waarde van de export met 173% naar een recordniveau van $152,5 miljoen. Kijken we naar de eerste 7 maanden van het jaar, dan is de export naar China met 23% gestegen tot 292.666 ton.

Vorige maand steeg de export naar Mexico al explosief en die trend heeft in juli doorgezet. De varkensvleesexport vanuit de Verenigde Staten naar Mexico ligt in die maand namelijk 19% hoger dan vorig jaar, waarmee het totaal uitkomt op 67.161 ton. Vorige maand was dat 59.837 ton. De waarde van de export steeg daarnaast met 38% naar $126,7 miljoen. Daarentegen loopt de export naar het land over de eerste 7 maanden nog altijd achter op vorig jaar (-12% tot 411.944 miljoen ton).

Uitvoer naar Japan lijdt onder tarieven
In een van de belangrijkste markten van Amerikaans varkensvlees, Japan, hebben exporteurs te maken met hoge importtarieven. Dat maakt dat de export in juli gelijk is gebleven aan vorig jaar: 31.019 ton. Opvallend is dat de waarde wel toegenomen is, want die steeg met 5% naar $133,2 miljoen. Kijken we naar de afgelopen 7 maanden, dan is de export naar Japan met 3% gedaald tot 222.300 ton. Wel is onlangs ene principeakkoord bereikt tussen de 2 landen, waardoor de tarieven voor Amerikaans varkens- en rundvlees waarschijnlijk omlaag gaan.

De export naar Zuid-Amerika is afgelopen maand juist flink toegenomen. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar steeg de export richting deze regio met 30% tot 95.152 ton, waarbij vooral de waarde een flinke stijging laat zien: +32% tot $237,3 miljoen. De drijvende krachten achter deze groei zijn Colombia, Chili en Peru.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden