Shutterstock

Nieuws Politiek

'Rabobank moet verlies nemen op krimp landbouw'

2 Oktober 2019 - Eric de Lijster - 26 reacties

Een dag na het massale boerenprotest op het Malieveld lijkt GroenLinks weer over te gaan tot de politieke orde van de dag. De oppositiepartij vindt dat Rabobank moet meebetalen aan de krimp van de Nederlandse veehouderij. 

GroenLinks vindt dat Rabobank de leningen aan agrarische ondernemers die aan boeren zijn verstrekt die worden opgekocht als zijn verlies moet nemen. Daarbij wijst Bart Snels, Kamerlid financiën van GroenLinks, onder meer op de uitkoopregeling voor varkensbedrijven. Snels vindt dat de belastingbetaler hiervoor niet volledig moet opdraaien, zo laat hij weten in De Telegraaf.

Volgens hem moet Rabobank dan ook afschrijven op zijn kredieten aan agrarische bedrijven. Snels ziet dat als 'morele plicht.' Het Kamerlid gaat aan Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, vragen de kwestie aan te kaarten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij vraagt zich of niet had moeten waarschuwen voor de kredieten aan de agrarisch ondernemers.

Rabobank laat in een verklaring weten dat de agrarische sector voor een uitdaging staat, meldt De Telegraaf. Volgens de Rabobank hebben veel agrarisch ondernemers geïnvesteerd in het verduurzamen van hun bedrijfsvoering of werken aan plannen daarvoor. "Voor ons gaat het daarbij om het belang van zowel de boer als de maatschappij. Het is aan de ondernemer om het moment van investeren en het tempo van verduurzaming te bepalen”, laat de bank weten.

Waar veel bedrijven uit de Nederlandse agribusiness hun steun uitspraken voor de Agractie, hield Rabobank zich stil.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
Durk 2 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884193/rabobank-moet-verlies-nemen-op-krimp-landbouw]'Rabobank moet verlies nemen op krimp landbouw'[/url]
Makkelijke praat van GroenLinks, zij verloochent haar communistische afkomst dus nog steeds niet.
Omdat Rabo 85% marktaandeel heeft moet zij maar bloeden, maar groene accountants en de voerfabrieken hebben de schaalvergroting en de forse bedrijfsuitbreidingen altijd het meeste gepropageerd.
andre vw 2 Oktober 2019
Volgens mij heeft de Rabobank ook veel belasting betalers.
( beslist meer dan groen links)
Dus met dit idiote idee betaalt toch de burger ook mee.!!!!!!!!!!!!!
Student 2 Oktober 2019
Dat de Rabo te sterk gefocust heft op intensivering dat is misschien wel een terecht punt. Echter de hele intensivering is gebaseerd op overheidsbeleid vanaf de jaren 50. Dus de Rabo liet de ondernemers investeringen doen omdat er een klimaat voor gecreeerd was door de overheid. Even nadenken politici...
Gert Jan 2 Oktober 2019
Typisch GroenLinks, schuiven nu de schuld af op Rabo. Maar ze zitten zelf toch al jaren in Den Haag en zijn dus mede verantwoordelijk voor het Haagse beleid?!
Waarom stonden zij niet op, toen het over bijv afschaffing melkquotum ging?
Die Klaver gisteren ook maar blijven verkondigen: "De waarheid is.... bio-industrie is failliet......blablabla". Dat is zijn "waarheid", maar niet dé waarheid. Want de grootschalige veehouderij bestaat nog steeds, als hij dat er tenminste mee bedoelt.
jan 10 2 Oktober 2019
Zullen de spaarders van de RABO leuk vinden. Nagenoeg nul rente beuren maar wel de hypotheken van de boeren doorstrepen.
Die hele linkse kliek er komt geen zinnig voorstel uit
pater 2 Oktober 2019
De rantstad en het westen gaan maar taliet die zitten met grote vervuilers de Hoog ovens schiphol de Haven van roterdam laat die de veehouderij dan maar uitkopen voor prijzen dat wij ook nog iets terug kunnen kopen Hun lijken wel op Poetin die bevveelt ook en denkt ook alleen maar aan zich zelf
Drikus 2 Oktober 2019
Groenlinks bemoeit zich nu met zaken waar helemaal niets mee te maken heeft . Dit heeft niet meer met vrij zaken te doen . Als je lening verstrekt aan iets wat vergunning plichtig is en dus de verguning verleend is . Dan heeft de bank niets verkeerd gedaan . Dan kun je ook de aannemer aansprakelijk stellen . en iedereen die met deze bedrijven zaken doet . Ik vind dan dat deze partij leden ook maar moeten zorgen dat arme mensen ,zieke mensen ,minima,enz. moeten onder steunen met hun geld . Want zij zitten ook aan het roer en hebben dit niet opgelost . Dus dokken en niet een ander voor de kar spannen . Vrouw 5 dagen dood in huis thuiszorg had vakantie periode en zo kunnen we nog meer zaken noemen hoe kan dat waar waren zij toen van groenlinks . Zij hadden deze problemen opgelost moeten hebben . Wel wordt er gezeverd over zwarte piet en jongens ,meisjes speelgoed hoe dat nu aangeboden moet worden in winkel . Dit maakt de winkelier zelf wel uit . doet hij of zij dit niet naar wens van de klant . Dan koopt deze zijn spullen wel ergens anders of past zich aan .Er zouden minder regels en wetjes komen . Er komt alleen maar bij maar hoe deze onzin te handhaven weet men niet Want degene die moet handhaven weet het op de duur ook niet meer waar de grens is tussen normaal en bedachte onzin.Niet de bio industrie is failliet maar de politiek is failliet . Want kost berg geld en komt weinig zinnigs uit .
Abonnee
Dark 2 Oktober 2019
Zo Durk en alle anderen.
Vinden jullie dat voorstel van GroenLinks dan geen nette regeling voor de opgekochte cq stoppende boeren?
Ook de Rabo gaat immers niet vrij uit in het debacle.
Laat ze nu maar eens delen in het verlies.
Zulke aardige mensen zijn het bij de Rabo echt niet hoor.
Abonnee
betweter 2 Oktober 2019
volgens mij moeten wij niks inleveren is gisteren afgesproken

eerst de andere sectoren die nog niks gedaan hebben de afgelopen 10 jaren
kempenboer 2 Oktober 2019
Dus er is een supermarkt. De gemeente vind dat de parkeerplaats te vol staat en zegt tegen de winkel; je mag maar de helft van de schappen in de winkel zetten, als je dan de rekeningen niet kunt betalen, moet de bank die helft waar je niks in mag zetten maar opkopen en zelf maar leeg laten staan. (Wat denkt u? realistisch of niet)
Peter 34 2 Oktober 2019
Na al veel te hebben geinvesteerd in maatregelen die de maatschappij (den Haag, de groene lobby, de EU) de landbouw heeft opgelegd is het tijd eerst eens naar andere minder frisse bedrijven te kijken, de luchtvaart voorop. Maar vreemd genoeg blijft die buiten schot. Nu wordt ineens Schiphol (en Lelystad) in zee een optie, om de politieke fratsen voor te blijven, lettelijk vluchtgdrag zonder verantwoording te nemen voor de troep die men momenteel maar ook daar teweegbrengt. Voordat de landbouw een stap verzet eerst harde politieke toezeggingen over de broodnodige KRIMP van de luchtvaart. Iets van -30 %, 10% over de komende 3 jaren. Anders geen thuis voor de landbouw. En Lelystad is nu natuurlijk al een DEAD DUCK.
Ik hoor GL en Milieudefensie helemaal niet praten over krimp van de luchtvaart. Komt zeker niet in het grachtengordel-ideaalbeeld van pas.
En van 130 naar 120 km? wat een bagatel. Kom op, meteen door naar 100 km max in heel NL. En die Zandvoort onzin, welke zich serieus noemende politicus zou daar nu enig nut van inzien? Toys voor de boys, laten ze zich diep schamen over hun huichelachtig voornemen.
Bert 2 Oktober 2019
Volgens mij kan Postcodeloterij wel mee betalen aan de opkoop van veehouderijen.....
Abonnee
polderpieper 2 Oktober 2019
Het is niet zo ingewikkeld. Men wil Stikstofruimte voor woningbouw.
Wij hebben de ruimte zij willen het hebben dus zij mogen het kopen.
Het zijn gewoon rechten geworden en die moeten verhandelbaar worden. Straks vraag je om een hypotheek voor een huis en stikstofruimte. Mooi man. Weer een handeltje in gebakken lucht!!
Drikus 2 Oktober 2019
Beste Dark de RABO mensen zijn zeker niet allemaal aardigge mensen . Maar de ondernemer neemt zelf de beslissing van uitbreiding of aanpassingen van zijn bedrijf . Hij of zij heeft soms advies van specialisten die de ondernemer ondersteunen . Maar de ondernemer beslist wat er gebeurt en is dus ook zelf verantwoordelijk . En daarbij speelt aardig of onaardig geen rol bij . Dus dit geld ook in de landbouw en veeteelt . Maar door regels schieten advies bedrijven als paddenstoelen de grond uit . En deze handelen ook nog in de gebakken lucht van Beste polderpieper .En als deze gebakken lucht buiten de landbouw verkocht kan worden voor dikke prijs is dit voor de stoppers een zegen .Maar zou eerst mijn belasting adviseur raadplegen want de belasting kan ook soms onaardig zijn . Soms kan doorgaan op lange termijn netto meer opleveren . Want al die aardigge adviseurs willen allemaal hun deel hebben en de onaardigge bank ook .
bankdirectie 2 Oktober 2019
Wij als bank nemen nooit verlies, we verdienen hoogstens minder meer. En we verhogen gewoon de opslagen.
Karel 3 Oktober 2019
Polderpieper snapt het!!!
Bert 3 Oktober 2019
Echt weer een opmerking van een Linkse Leugenaar
Rabobank is de enigste bank die in de crisis zichzelf op de been heeft gehouden ,alle andere banken zijn toen zwaar gesubsidieerd of omgevallen !!!
Abonnee
beste 3 Oktober 2019
schij tog uit man toen de bank negatief in het eigen vermogen kwam te staan gingen ze de boeren fosfaat rechten opleggen en dat kwam de bank maar genadeloos goed uit heeft u de rente swaps al terug gebeurt nee heeft u van u rekening courant al de rente terug betaald gekregen die u teveel heeft betaalt omdat het terug is gaan naar de euribor nee? dat zeggen ze niet tegen u als trouwen boer klant de zijn verplichtingen altijd netjes naar heeft gekomen
Jan kievit 3 Oktober 2019
De voedsel prijzen zijn al 50jaar in de supermarkten 25% telaag hierdoor is de schaalvergroting ontstaan .voorbeeld in 1970 had ik als fruitteler aan 7ha een redelijk inkomen in 2019 lukt het niet om het miniumum loon te verdienen met 15 ha om mijn opvolger mijn bedrijf over te laten nemen .jan kievit
Abonnee
Boer 3 Oktober 2019
Tjeerd de Groot heeft tijdens het protest gezegd:

Jullie gaan nog wel merken wat ons beleid is. (schokkend).
Dit droeg gisteren groen links in het gesprek met de Rabo topman ook uit.
Let wel. De politiek heeft geen cent over voor het vrijwillig, maar bovenal verplicht verdwijnen.
Omdat politiek den Haag het geld liever aan andere dingen besteed krijgt de Rabobank nu de schuld van het probleem. En moeten zij de kosten voor een eventuele sanering maar op zich nemen.
Mijn tip.
Laat je nimmer, maar dan ook nimmer uitkopen.
Het hele stikstof verhaal van dit moment is aan het beleid van Den Haag te danken door in te stemmen met te lage normen en daarvan niet de gevolgen Kunnen/ willen overzien.


Karel 3 Oktober 2019
Als de Maatschappij (Belastingbetaler)iets van ons gedaan wil hebben moeten ze er maar vast aan wennen dat er betaald moet worden!!!!
.J.Brommer 3 Oktober 2019
Wanneer men in Nederland de zogenaamde recycling landbouw gaat toepassen en het product duurder wordt, vraag ik mij af hoe de cosument zal reageren. Wie nu het milieuvriendelijkst wil kopen kan biologish geteelde producten kopen. Slechts een klein deel van de consumenten kan en wil dat betalen. Wanneer de Nederlandse producten duurder worden zul je zien dat er goedkopere importprodukten op de markt komen, waarvan nu al is bekend dat deze in de productie meer het milieubelasten
Verder zou ik er op willen wijzen dat agrarische bedrijven rond natuurgebieden nooit aan die natuur gebieden moeten worden toegevoegd. Ht probleem zal dan allen maar uitdijen. Dus agrariche grond moet deze bestemming houden.
Peter 3 Oktober 2019
Frans Timmermans van het Europarlement weet wel raad glb subsidie halveren en met het geld klimaat steunen oftewel boeren uitroken!
Peter 3 Oktober 2019
en Deze Frans timmerman krijgt 25.000euro per MAAND. Salaris
Tim 3 Oktober 2019
Waarom moeten de boeren aan de ene kant van het land stoppen als we aan de andere kant formule 1 willen plaatsen?
Denk dat je beter voedsel kan verbouwen dan een auto kan rond laten rijden.

Luchtvaart mag groeien, want dat is goed voor de economie, en een boer niet? Een boer zorgt dat er eten is zodat we mensen hebben die de economie kunnen laten draaien

Dat een bank zijn verlies moet en kan nemen, ben ik het mee eens. Maar dat een politicus die 7500 euro per maand verdiend, niet in contact staat met de maatschappij, zit te ziften over wel of geen zwarte Piet, speelgoed en of wat hij zegt politiek correct of een mening is, daar heb ik ook mijn buik van vol.

Maar nu het kapitaal aanpakken omdat anders de boeren nog meer in protest komen, de maatschappijlijke onrust voor willen zijn.

Nou DAT is POPULISME
John 3 Oktober 2019
Zo lang zit waar hij nu zit moet er helemaal niets..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Economie

Rabobank boekt fors meer winst door hogere rente

Nieuws Varkens

Varkenshouder is winnaar van de prijsrally

Nieuws Melk

Rabo waarschuwt goed op liquiditeit te letten

Nieuws Rabobank

Marijke Everts van VanDrie Group naar Rabobank

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox